علت جوش صورت نوزاد چیست؟ بهترین روش های درمان برای جوش صورت نوزاد کدام است؟ چه زمانی باید برای جوش صورت نوزاد به دکتر مراجعه کنیم؟ راهی برای درمان قرمزی پوست صورت نوزاد وجود دارد؟
پوست نوزاد به دلیل لطافت و نازک بودن، مستعد بسیاری از مشکلات پوستی است. معمولا جوش و قرمزی پوست در برخی از نواحی پوست نوزاد دیده میشود جوش صورت نوزاد ممکن است همراه با التهاب و قرمزی و یا ریز و سفید باشد. این نوع جوش در نوزادان، طبیعی و بسیار شایع است.
نوزاد برای اینکه با دنیای بیرون از رحم سازگاری پیدا کند در برخی مواقع نسبت به این تغییرات واکنش نشان میدهد. یکی از نشانههای این تغییرات هورمونی، جوشهای ریز و حتی در مواقعی جوش چرکی است. در ادامه این مطلب از مامابیبی به بهترین روشهای درمان قرمزی صورت نوزاد خواهیم پرداخت.
جوش نوزادی یا همان آکنه نوزاد یک بیماری پوستی شایع است که بهصورت موقت روی پوست نوزاد ایجاد میشود که در نتیجه باعث دون دون شدن و قرمزی یا همان جوش خواهد شد. در ۲۰ درصد از کودکان که به این نوع جوش مبتلا میشوند، بدون نیاز به درمان برطرف خواهند شد. تفاوت آکنه نوزادان با آکنه شیرخواران در جوشهای سرسیاه و کومدونهای باز است که در آکنه نوزادی ظاهر نمیشود.
چنین علائمی در آکنه شیرخواران شایعتر بوده که در برخی موارد اگر به آن رسیدگی نشود، به صورت کیست یا ندول ظاهر خواهد شد. اگر هم درمان نشوند جای جوشها روی صورت نوزاد باقی خواهد ماند. این آکنهها فقط در چند ماه اول زندگی کودکان ظاهر میشود، ولی آکنههای شیرخواری تا دوسالگی ادامه خواهد داشت. البته این نوع آکنهها کمتر اتفاق میافتند. درمان قرمزی پوست نوزاد را نیز در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم.
هنوز علت جوش زدن صورت نوزاد مشخص نیست؛ اما بعضی از پژوهشگران به این اعتقاد دارند که این جوشها ناشی از تغییرات هورمونی مادر و یا نوزاد است که در این بخش به برخی دیگر از عوامل تأثیرگذار اشاره خواهیم کرد.
همانطور که میدانید اگر نوزاد را در معرض هوای گرم یا سرد قرار دهیم، باعث ظاهر شدن جوشهایی روی صورت نوزاد میشود. همچنین پوست نوزاد اگر دچار آفتاب سوختگی شود، جوشهای ریز روی پوست نمایان خواهد شد. برای جلوگیری از ایجاد چنین مشکلی بهتر است از ضد آفتاب مخصوص این سنین استفاده کنید. با این کار برای درمان قرمزی پوست نوزاد نیز اقدام کردهاید.
همچنین میتوانید نوزاد خود را تا ۶ ماهگی در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید تا از جوش صورت نوزاد جلوگیری کنید. اگر کودک شما دچار آفتاب سوختگی شد با یک دستمال خنک میتوانید التهاب آن را کاهش دهید؛ اما اگر شدت سوختگی زیاد بود باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
شاید علت جوشهای نوزاد خود را تجمع چربی بدانید، اما دلیل اصلی آن عفونت قارچی است. جوش های سرسفید که روی بینی و گونه کودکان میبینید، بعد از چند هفته از بین خواهند رفت و نیازی به درمان جوش صورت نوزاد نیست. مصرف آنتیبیوتیکها در یک دوره زمانی میتواند علت این عفونت قارچی باشد.
اگزما جوش قرمز صورت نوزاد بوده که همراه خارش و در واکنش به چیزی به وجود آمده است. اگر نوزادی در خانواده، سابقه آسم و آلرژی را داشته باشد ممکن است در نوزاد این مشکل بروز کند. اگزما روی صورت نوزاد به صورت جوش و یا تاول نمایان میشود که کمکم خشک و سفت خواهد شد. امکان اینکه اگزما را روی بازو، سینه، آرنج و یا پشت نوزاد هم ببینید زیاد است. برای اینکه اگزما را درمان کنید باید اول از همه عامل تحریککننده آن را تشخیص داد و آن را از نوزاد دور کرد.
علائم اگزما و راه های درمان آن را اینجا بخوانید.
یکی دیگر از عوامل ایجاد جوش صورت نوزاد، بوسیدن زیاد او است. هرچند بوسیدن نوزاد در برقراری ارتباط عاطفی و رشد هیجانی کودک تأثیرگذار خواهد بود، اما باید در ماههای ابتدای تولد کودک نکات بهداشتی را رعایت کنید. از بوسیدن طولانی و بوسیدن لب نوزاد خودداری کرده، چرا که احتمال افزایش انواع بیماریها را خواهد داشت و باعث جوش زدن صورت نوزاد هم خواهد شد.
جوشهای نوزاد در بیشتر موارد بدون درمان کردن از بین میرود. از مصرف داروهای بدون نسخه خودداری کنید، چرا که پوست کودکان شما در این سنین بسیار حساس است. در زمانی که منتظر خوب شدن جوش صورت نوزاد خود هستید، بهتر است کارهایی را که برای حفظ سلامتی پوست کودک لازم است را انجام دهید.
برای درمان قرمزی پوست نوزاد میتوانید از روغن نارگیل استفاده کنید. این روغن باعث مرطوب کردن پوست و محافظت از آن در برابر رشد باکتری و عفونت قارچی خواهد شد. این روغن ویتامین E بدن نوزاد را تأمین میکند.
با این روش یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را با پنبه مانند پماد روی جوش صورت نوزاد بمالید و ۲۰ دقیقه صبر کنید تا روغن جذب پوست آنها شود. بعد از آن با یکپارچه گرم و مرطوب آن را پاک کنید. از این روش برای درمان قرمزی صورت نوزاد نیز میتوانید استفاده کنید.
اگر نگران جوشهای صورت نوزاد خود هستید با پزشک متخصص اطفال خود مشورت کنید. زمانی که جوش نوزاد به صورت سرسیاه و برجستگیهای پر از چرک و ملتهب بود و همچنین کودک احساس درد و ناراحتی کرد، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. اگر بعد از چند ماه از درمان جوش صورت نوزاد در خانه گذشت، ولی نتیجهای حاصل نشد ممکن است پزشک توصیه کند که از داروهای دیگری برای درمان استفاده کنید.
در صورت درمان شدن جوش صورت نوزاد دیگر احتمال عود کردن آن وجود ندارد. اما اگر کودک شما قبل از بلوغ دوباره دچار این مشکل شد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید، چرا که این موارد به مشکلات زمینهای مربوط است.
انواع حساسیت پوست نوزاد و راه های درمان آنها را اینجا بخوانید.