برای اینکه بتوانید درمان اسهال را به سریعترین زمان ممکن انجام دهید، قبل از هر چیز باید علت اسهال نوزاد را بدانید. تشخیص درست و به موقع اسهال نوزادان، یکی از موارد مهم در درمان اسهال است. در این مقاله از وبسایت مامابیبی قصد داریم که علت اسهال، چگونگی تشخیص اسهال نوزادان و راه های سریع درمان را برایتان بازگو کنیم. اگر باردار هستید، تازه زایمان کردهاید یا فرزندی خردسال در خانه دارید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
تشخیص اسهال در سنین نوزادی بایستی به دقت صورت گیرد. از آنجایی که نوزادان در این سن از شیر مادر تغذیه میکنند، معمولا مدفوع خمیری و نیمه شل دارند که ممکن است با اسهال نوزاد اشتباه گرفته شود. برای تشخیص اسهال، شل یا آبکی بودن مدفوع نوزاد مهمتر از تعداد دفعات اسهال است. نوزادان شیرخوار اکثرا مدفوعی خمیری و شل دارند که نباید با اسهال اشتباه گرفته شود. مادران اغلب میتوانند به درستی اسهال نوزاد را تشخیص دهند.
به طور کلی سه نوع اسهال نوزادان وجود دارد که عبارتند از: اسهال حاد نوزادان، اسهال مزمن و اسهال خونی
اسهال حاد به معنای خروج مدفوع شل یا آبکی به دفعات زیاد در یک دوره ۲۴ ساعته گفته میشود. این نوع اسهال معمولا یک یا دو روز طول کشیده و برطرف میشود. اسهال حاد نوزادان معمولا به خاطر آب یا غذای آلوده به باکتری ایجاد میشود و یا اینکه تبعات یک عفونت ویروسی باشد.
اسهال مزمن معمولا تا چندین هفته طول میکشد و بدن نوزاد مبتلا دچار کم آبی شدید میشود. این حالت بیشتر به علت سندرم روده تحریک پذیر اتفاق میافتد. البته این نوع اسهال نوزادان میتواند به دلیل مشکلات حادتری مانند بیماری سلیاک (بیماری خود ایمنی که بدن فرد مبتلا نمیتواند گلوتن در بدن را تحمل کند)، بیماری کرون و غیره ایجاد شود.
به مدفوع شل و آبکی که در آن رگههای خون باشد، اسهال خونی گفته میشود.
از آنجایی که اسهال حاد یکی از دلایل مهم مرگ و میر به ویژه در کودکان، خردسال و نوزادان تازه متولد شده است، پیشنهاد میشود هنگام ابتلای نوزاد یا فرزند خردسالتان به اسهال، کاملا مراقب باشید.
دلایل بسیاری ممکن است باعث اسهال نوزادان شود که عبارتند از:
اسهال نوزادان باعث میشود بدن مقدار زیادی آب و مواد معدنی به نام الکترولیت از بدن دفع شود. از آنجایی که بدن نوزادان بسیار حساس است، خیلی زود میتواند دچار کم آبی و تبعات ناشی از آن شود. مثلا اگر درمان اسهال نوزاد بیست روزه بیش از دو روز به طول انجامد، بسیار خطرناک است. در این صورت اگر نشانههای زیر را مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
نشانههای خطر و هشدار اسهال نوزادان عبارتند از:
در دوران نوزادی، پزشکان معمولا با رژیمهای غذایی کودک را درمان میکنند، اما اگر نوزاد شما دچار اسهال و استفراغ یا عفونت باکتریایی یا ویروسی شده باشد، آنتی بیوتیک یا داروی ضد انگل تجویز میشود. بسته به سن نوزاد، معمولا درمانهای متفاوتی برای اسهال نوزادان در نظر گرفته میشود.، مثلا درمان اسهال نوزاد نه ماهه با درمان اسهال نوزاد دو ماهه با درمان اسهال نوزاد یک ماهه یا درمان اسهال نوزاد ۴ ماهه و … با هم متفاوت است، همانطور که درمان اسهال بزرگسالان با نوزادان کاملا متفاوت است.
برای درمان اسهال نوزادان، بسته به غذا خور بودن یا نبودن کودک، پزشکان درمانهای متفاوتی انجام میدهند که عبارتند از:
در نظر داشته باشید که اسهال ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی بسیار مسری است. برای جلوگیری از گسترش عفونت، هر بار که پوشک کودک را عوض میکنید، دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید. محل تعویض پوشک را تمیز و ضدعفونی کنید و کودک خود را در منزل نگه دارید تا کاملا بهبود پیدا کند.
از آنجایی که نوزادان زیر شش ماه ممنوعیت خوراکی دارند، خیلی از افراد فکر میکنند که اگر مادر نوزاد شیرخوار، رژیم غذایی خاصی بگیرد، اسهال نوزاد درمان میشود. اگر چه این نظریهها وجود دارد، اما باز هم درمان اسهال نوزاد از این طریق به صورت صد در صدی نیست.
به طور کلی اسهال نوزادان معمولا طی یک الی سه روز از بین میرود. همانطور که گفتیم اسهال نوزادان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که برای درمان آنها باید به پزشک مراجعه کرد.
البته در برخی مواقع ممکن است که دلیل اسهال نوزاد ۷ ماهه، در آوردن دندان باشد که در این صورت، درمان اسهال نوزاد هفت ماهه با کمی صبر و حوصله برطرف میشود.
آیا تا به حال نوزاد شما دچار اسهال شده است؟ آیا شما هم نگران شدهاید و دست و پای خود را گم کردهاید؟
خوشحال میشویم که تجارب خود را با مامابیبی در میان بگذارید.