آیا میدانید که bpa چیست؟ bpa free یعنی چه؟ بی پی ای یا بیسفنول آ (Bisphenol A) یک ترکیب شیمیایی است که در تولید طیف گستردهای از محصولات مصرفی مانند بطریهای آب، ظروف بسته بندی مواد غذایی، دستگاههای پزشکی، CD و بطری و لوازم نوزاد و کودک استفاده میشود.
نکته مهم در بی پی ای تماس و واکنش مواد غذایی با ظروف بستهبندی حاوی بیسفنول A است که از طریق پدیده انتشار، به داخل مواد غذایی منتقل شده و انسانها با مصرف این مواد غذایی در معرض خطر قرار میگیرند و باعث بروز مشکلات جدی از قبیل ناباروری، بلوغ زودرس، سقط جنین، غیر طبیعی شدن شکل اسپرم، دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان و در کودکان باعث بروز رفتارهای عصبی میگردند.
لذا این مورد به قدری دارای اهمیت است که در این مقاله از وب سایت مامابیبی به اطلاعات مفید و کاربردی درباره ویژگیها، خواص و کاربرد بیس فنول و موارد مصرف آن پرداختهایم. با ما در ادامه همراه باشید.
آیا تا به حال با خود اندیشیدهاید که اهمیت bpa فری بر سلامت انسان چیست؟ بی پی ای فری بودن محصولات برای سلامت انسان خصوصا کودکان بسیار حائز اهمیت است. این ماده میتواند از طریق مواد غذایی و نوشیدنیهایی که در ظروف حاوی BPA قرار دارند، به بدن کودک وارد شده و سلامتی او را به خطر اندازند.
برای مثال میتواند عملکرد سیستم اعصاب و هورمونی کودک را تحت تاثیر قرار داده و باعث بروز مشکلاتی مانند پیشگیری از رشد مناسب، افزایش خطر بروز بیماریهای مزمن، مشکلات رفتاری و تحصیلی، بروز مشکلات رشد و تأخیر در رشد جنسی او گردد. بنابراین، خرید محصولات با برچسب “BPA-free” برای والدین بسیار مهم است.
همچنین استفاده از شیشه شیر بدون بی پی ای برای نوزادان به دلیل داشتن دوره حساس رشد و تکامل امری ضروری است. برای انتخاب شیشههای شیر بی پی ای فری، والدین باید برچسب محصولات را با دقت بخوانند و از برندهایی که از BPA-free بودن محصولات خود تأکید کردهاند، استفاده کنند.
حال که با مفهوم bpa چیست آشنا شدید، بهتر است بدانید که BPA که مخفف بیسفنول آ (Bisphenol A) است یک ترکیب شیمیایی بوده که به طور گسترده در صنعت مواد پلاستیکی مانند ظروف و بطریهای پلاستیکی و اسباب بازیها استفاده میشود. این ماده میتواند از محصولات پلاستیکی به غذاها و نوشیدنیها منتقل شود. این ترکیب به عنوان یک ضد اکسیدان و ماده حفظ کننده کاربرد دارد و در حفظ کردن خواص طعم، رنگ و عمر مفید مواد غذایی نقش دارد.
اهمیت بیسفنول آ در مواد غذایی به دلیل حفظ طعم و رنگ و جلوگیری از فساد آنهاست. برای مثال برخی از مواد غذایی، مانند روغنها و چربیها، به دلایل شیمیایی با گذشت زمان ممکن است تغیر رنگ و طعم دهند.
برخورد با هوا، نور خورشید و حتی فرآیندهای پخت و پز نقش قابل توجهی در این تغیرات دارد. بطور کل، بستهبندى مناسب همچون جلوگیرى از تماس با هوا و نور میتواند این تغییرات را کاهش دهد. علاوه بر آن در برخی موارد، استفاده از بیسفنول آ به عنوان یک ضد اکسیدان میتواند بهبود قابل توجهى در حفظ خواص طعم و رنگ محصولات و جلوگیری از فاسد شدن آنها داشته باشد.
bpa چیست؟ بی پی ای میتواند تأثیر منفی بر تعادل هورمونها در بدن داشته باشد و با فعالیت هورمونهای مختلف مانند استروژن و تستوسترون تداخل کند. برخی از تحقیقات نشان دادهاند که BPA سبب اختلال در عملکرد سیستم اندوکرین (سیستم هورمونی) میشود و به مشکلاتی مانند اختلال در تنظیم هورمونهای جنسی، کاهش کیفیت اسپرم در مردان و اختلال در تنظیم و تولید هورمونهای مرتبط با تولید مثل در زنان میشود.
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که BPA میتواند در سیستم عصبی، کبد، کلیهها، سیستم ایمنی و بافت چربی تأثیرات سمی داشته باشد. مصرف طولانی مدت BPA ممکن است باعث اختلال در عملکرد این سیستمها، به ویژه برای افراد آسیبپذیر مانند نوزادان، کودکان و زنان باردار شود.
حال که با مفهوم bpa چیست و تاثیر آن بر سلامت کودکان آشنا شدید، باید بدانید که کودکان به دلیل سازگاری ضعیفتر سیستم ایمنی و هورمونی، ممکن است به عوارض BPA حساستر باشند. در نتیجه تماس مستقیم با محصولات حاوی BPA میتواند بر سلامت آنها تأثیر منفی داشته باشد و مشکلاتی و اثرات زیانباری بر رشد و سیستم عصبی آنها به همراه داشته باشد.
با این حال، برخلاف کاربردهای گسترده آن، بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که بالا بودن سطح بینسفنول آ در بدن ممکن است به عوارض جسمانی منجر شود. این عوارض شامل مسائلی است که در ادامه به آن اشاره میکنیم. اما تمامی این عوارض وابسته به موارد زیر نبوده و نتایج مطالعات هنوز به طور کامل قطعی نیستند.
به همین دلیل، بعضی از کشورها محدودیتهای قانونی برای استفاده از بیسفنول آ در محصولات تعبیه کردهاند. در نتیجه، بررسی و کاهش میزان BPA در مواد غذایی به خصوص در صنعت بستهبندی و محصولات مصرفی برای سلامت عمومی و به خصوص سلامت کودکان اهمیت دارد.
حال که آموختید bpa چیست، در ادامه به معرفی چندین راهکار مختلف برای ورود کمتر بی پی ای به بدن میپردازیم:
BPA Free به معنای عدم داشتن بیسفنول آ (Bisphenol A) است. این عبارت برای محصولات و موادی استفاده میشود که در تولید آنها از بیسفنول آ استفاده نشده است یا سطح بسیار پایینی از آن در آنها وجود داشته باشد. بیسفنول آ یک ترکیب شیمیایی است که در تولید برخی از محصولات پلاستیکی، مانند بطریها و ظروف غذایی و محصولات پلاستیکی استفاده میشود.
این ترکیب ممکن است تأثیرات نامطلوبی بر سلامت انسان به خصوص افراد آسیبپذیر مانند نوزادان، کودکان و زنان باردار داشته باشد. به همین دلیل تولید کنندگان محصولات و بستهبندیها اغلب از تکنولوژی و مواد جدیدی استفاده میکنند که بدون استفاده از بیسفنول آ ساخته شدهاند و آن را با نشان “Bpa Free” عرضه میکنند تا نشان دهند که دارای سطح بسیار پایینی از بیسفنول آ است یا حاوی بیسفنول آ نیست.
در این مقاله یادگرفتیم که bpa چیست و چندین راهکار مناسب را برای ورود کمتر بی پی ای به بدن نام بردیم. حال شما در قسمت نظرات، به ما و سایر دوستان خود بگویید که از چه روشهای دیگری برای ورود کمتر بیسفنول آ به بدن استفاده میکنید و چه نکاتی را در این زمینه برای سلامت خود و فرزندانتان در پیش گرفته و رعایت میکنید.
1 Comment
سلام، من در قدم اول تمام کیسه فریزرها و ظروف پلاستیکی را از فریزر و یخچال خارج کردم و از ظروف شیشه ای برای نگهداری مواد استفاده کرده ام.