اگزما در کودکان بیماری شایع و رایجی است که معمولا ۲۵ الی ۳۰ درصد نوزادان را درگیر میکند. اگزما در نوزادان اگر چه بیماری جزئی و بی خطری است، اما اگر به موقع و سریع درمان نشود، ممکن است است باعث مشکلات دراز مدت آلرژی پوستی و اگزمای مزمن و عفونی در کودکان شود. اگر عکس اگزما در نوزادان را ببینید، به خوبی متوجه چگونگی و شکل اگزما خواهید شد. برای آشنایی با علائم اگزما و درمان خانگی اگزمای کودکان این مقاله را دنبال کنید.
شکل اگزما در کودکان معمولا به صورت قرمزیهای پوست به صورت تکه تکه است. پوست نوزاد در در نواحی ملتهب همیشه خشک و زبر است و خارش شدیدی دارد.
در نوزادان، اگزما معمولا از پوست سر و صورت شروع میشود. بثورات قرمز و خشک ممکن است در گونهها، پیشانی و اطراف دهان ظاهر شوند. این بثورات معمولا در ناحیه زیر پوشک دیده نمیشود.
اگزمای شیرخوارگی معمولا در روزهای اولیه تولد بروز میکند و در بیشتر کودکان به تدریج و به آهستگی رفع میشود.
همانطور که میدانید علت مشخصی برای اگزمای کودکان یا درماتیت آتوپیک کودکان وجود ندارد، اما برخی از مواردی که توسط پزشکان متخصص به آن اشاره میشود عبارتند از:
نوزاد ممکن است به خاطر وجود ژنهای آلرژی زایی والدین در بدنش دچار درماتیت آتوپیک شود. در واقع حساسیت پوستی در کودکان باعث بروز درماتیت آتوپیک میشود.
انواع حساسیت پوست نوزاد و راه های درمان آنها را اینجا بخوانید.
عدم رشد کافی و وجود ضعف در سیستم ایمنی نوزادان یکی از عوامل بروز اگزما در نوزادان و کودکان است.
قرار گرفتن در معرض هوای خشک و سرد زمستان، استفاده مداوم از آب گرم برای حمام کردن، استفاده مداوم از صابون و قرار گرفتن در معرض هوای گرم و خشک نیز باعث بروز اگزما در نوزادان یا کودکان میشود.
اگزما در نوزادان معمولا به صورت کاملا طبیعی و آرام آرام تا هشت ماهگی از بین میرود. البته این در صورتی است که علائم اگزما شدید نباشد.
در بعضی از نوزادان، اگزما به خاطر کمبود سلولهای چربی در پوست نوزاد ایجاد میشود. بدین ترتیب پوست نوزاد کاملا خشک شده و پوسته پوسته میشود. همین مسئله باعث بروز اگزمای نوزادان میشود.
بعضی وقتها میکروب از قسمتهای پوسته پوسته شده نوزاد عبور کرده و باعث ایجاد عفونتهای باکتریایی میشود که در این صورت، درمان اگزما کمی مشکلتر میشود.
برای درمان خانگی اگزمای کودکان روشهای زیادی پیشنهاد میشود، اما به طور کلی بهتر است که درمان اگزمای کودکان خصوصا نوع حاد آن را به دست متخصصان باتجربه و حاذق در این زمینه سپرد؛ چرا که اگر نوزاد به درمانهای خانگی در منزل حساسیت نشان دهد، اگزمای پوست شدیدتر شده و گاها دچار حالتهای وخیمتر بیماری میشود. به همین علت معمولا بهتر است که درمان اگزمای کودکان با مشورت پزشک و در نظر گرفتن شرایط نوزاد یا کودک انجام شود.
برای درمان اگزما، معمولا استفاده از ضد التهابها و همچنین مرطوب نگه داشتن پوست نوزاد بسیار مؤثر است. کرمهای مخصوص رفع اگزما و التهابات پوستی مناسبی در بازار وجود دارد که والدین میتوانند با توجه به شرایط نوزاد، بهترین کرم برای درمان اگزما کودکان را خریداری کنند. فقط کافیست که درشرایط ابتدایی و اولیه اگزما اقدام به درمان کنند. به این ترتیب دیگر نوزاد دچار پیشرفتگی بیماری و شرایط حاد به اگزما نمیشود و در همان روزهای اولیه درمان میشود.
همانطور که پیشتر گفتیم، اولین اقدام مهم و اساسی در درمان اگزما و جلوگیری از تشدید آن، مرطوب نگه داشتن پوست نوزاد است. به همین منظور میتوانید از انواع پماد درمان اگزما، دو تا سه مرتبه در روز استفاده کنید. بدین ترتیب بعد از مدت یک هفته تا ۱۰ روز تمامی علائم اگزمای نوزادان رفع شده و نوزاد رو به بهبود میرود.
برای درمان اگزما در طب سنتی روشهای زیادی پیشنهاد میشود که عبارتند از:
کودکان مبتلا به اگزما بیشتر در معرض عفونتهای پوستی هستند، اما اگزما مسری نیست. باکتریهای بدون آسیب زیادی بر روی پوست نوزادان وجود دارد که همین باکتریها در کودکان مبتلا به اگزما باعث عفونت و چرکی شدن میشود، زیرا پوست این کودکان قدرت دفاعی خوبی در مقابل باکتریها ندارد.
حساسیت پوستی در کودکان یا اگزمای کنترل شده در دراز مدت باعث کم خوابی و بی خواب شدن نوزاد میشود که ممکن است در طولانی مدت روی رفتار و یادگیری نوزاد تأثیر منفی بگذارد.
اگزمای نوزادان در شرایط حاد منجر به خشکی و ترک خوردگی پوست میشود که نهایتا باعث کلافگی و ناآرامی کودک میشود.
ناگفته نماند که وجود ترک خوردگی در پوست نوزاد باعث عبور باکتریها و نهایتا عفونت پوستی میشود. در این صورت اگر آلودگی شدید باشد، نوزاد نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا میکند.
به طور کلی نوزادان مبتلا به اگزمای پوستی کودکان بیشتر دچار بیماریهای شدید پوستی میشوند.
حال که با بیماری اگزمای کودکان یا حساسیت پوستی در کودکان آشنا شدید، اگر تجربه خاصی در این زمینه و یا درمان اگزما در کودکان دارید، خوشحال خواهیم شد که تجربیات خود را با مامابیبی در میان بگذارید.