مراقبت های دوران بارداری، بهترین کاری است که میتوانید در دوران بارداری برای خود و کودک انجام دهید. رعایت نکاتی کوچک اما مهم در سه ماهه اول بارداری، آشنایی با خوراکی ها و میوه های مفید در بارداری و همچنین ممنوعات دوران بارداری، باعث میشود که کودکی شاد و سالم داشته باشید.
سه ماهه اول بارداری دورانی بسیار ریسکی و در عین حال پرمخاطره است. اگر مراقبت های دوران بارداری در این زمان به درستی انجام نشود، جنین دچار نابهنجاریهای جسمی و مغزی میشود. مثلا اگر در این زمان، زن حامله اشعه رادیولوژی دریافت کند، حتما دچار سقط جنین و گاها نارساییهای قلبی و مشکلات جسمی میشود.
اگر بعضی از داروها یا الکل مصرف شود، برای سلامت جنین بسیار مضر است. اگر ویتامینها و مواد مغذی به بدن زن حامله نرسد، مشکلات دیگری به بار میآورد. اگر زن حامله آب کافی ننوشد، جنین دچار مشکل میشود. در هر حال هشدارها و مراقبت های زیادی وجود دارد که در دوران بارداری خصوصا سه ماهه اول باید رعایت شود.
بعد از اینکه متوجه شدید باردار هستید، اولین قدم این است که به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا مطمئن شوید حاملگی در داخل رحم صورت گرفته است. بعد از کسب اطمینان در مورد این مسئله، باید سونوگرافی اولیه معاینه تشکیل قلب جنین را انجام دهید.
سایر آزمایشهای روتین بارداری را باید در این مرحله انجام دهید، آزمایشهایی نظیر آزمایش تیروئید، غربالگری، آزمایش دیابت، گروه خونی و…
برای یادآوری مراقبتهای دوران بارداری بهتر است به جدول مراقبت های دوران بارداری رجوع کنید.
دوران بارداری به سه دوره مهم سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم تقسیم میشود. به طور کلی دوران بارداری تا زمان زایمان حدود چهارده هفته طول میکشد. در دوران بارداری بعد از مثبت شدن تست بارداری و آزمایش بتا، بایستی مراقبتهای دوران بارداری در سه ماهه اول را شروع کرد. تغذیه دوران بارداری در این مرحله بسیار اهمیت دارد.
سه ماهه دوم بارداری نسبت به سه ماهه اول، دورانی کم ریسکتر است. در این دوره احتمال سقط جنین بسیار کم است. حالت تهوع و ویار دوران حاملگی نیز کم کم در حال از بین رفتن است. مشکلات معده و سوزش سردل، جای حالت تهوع و ویار صبحگاهی را میگیرد.
در این دوران به علت از بین رفتن حالت تهوع و افزایش اشتها، میل جنسی تا حدی افزایش پیدا میکند. بنابراین مراقبت های لازم نیز در این زمینه نیز باید انجام شود.
در ادامه مطلب ممنوعات سه ماهه اول بارداری، بایستی بگوییم که سیگار کشیدن و مصرف الکل در این دوران ممنوع است. مصرف بعضی از داروها خصوصا کدئینها و انواع بروفن در دوران بارداری خطرناک است. مصرف داروهای اعصاب و ضد افسردگی نیز در این دوران جز ممنوعات دوران بارداری محسوب میشوند.
همانطور که می دانید هشدارها، توصیهها و ممنوعات زیادی در دوران حاملگی تا زایمان وجود دارد، اما یک سری از موارد اهمیت بیشتری دارد. یادتان باشد که در دوران بارداری کارهای مهم زیر را انجام دهید:
اگر فکر میکنید که حامله هستید، قبل از هر اقدامی نزد متخصص بروید. اگر خیلی سریع و به موقع به پزشک مراجعه کنید، هر گونه مشکل سلامتی در مادر یا نوزاد، تشخیص داده شده و به موقع درمان میشود.
یکی از نکات مهم در مراقبت های دوران بارداری این است که در حالت ایدهآل، باید روزانه ۴۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنید. البته مصرف اسید فولیک را باید از سه ماه قبل از بارداری شروع کنید. این کار، خطر نقص مادرزادی و مشکل ستون فقرات را کاهش میدهد.
قبل از شروع به بارداری باید مشکلات سلامتی مانند آسم، دیابت، فشار خون، افسردگی و بسیاری دیگر را تحت کنترل داشته باشید. با پزشک خود در مورد راههای کنترل این شرایط مشورت کنید.
مصرف ویتامینها و مواد معدنی و فیبر در دوران حاملگی در رشد و سلامت جنین بسیار مؤثر است و در نکات مراقبت های دوران بارداری همواره گفته میشود. اکثر میوهها سرشار از ویتامین سی و بتاکارون هستند. اگر میخواهید که سطح ایمنی بدنتان در این دوران افزایش پیدا کند و همچنین سلامت جنینتان تضمین شود، میوه های مفید در بارداری را بخورید.
اگر چه این مسئله باید قبل از دوران بارداری انجام شود، اما یکی از مهمترین مراقبت های قبل از بارداری به حساب میآید. قبل از اینکه اقدام به بارداری کنید بهتر است که با پزشک خود در مورد انجام واکسیناسیون مورد لزوم بدنتان صحبت کنید.
الکل و نیکوتین از ممنوعات دوران بارداری هستند که میتوانند برای کودک شما بسیار مضر باشند. قبل از اقدام به بارداری حتما مصرف الکل و سیگار را قطع کنید.
اگر میخواهید باردار شوید، قبل از هر چیز بهتر است که آمادگی روحی خود برای بارداری و حاملگی را محک بزنید. چرا که حتی اگر آمادگی جسمانی برای حاملگی را داشته باشید، باز هم نمیتوانید مراقبت های دوران بارداری را به درستی انجام دهید. پس قبل از هر چیز حتما خود را از نظر روحی برای بارداری آماده کنید.
برای آشنایی با مراقبت های اولیه نوزاد از بدو تولد تا شش ماهگی، این مقاله را نیز مطالعه کنید.
اگر تجربه بارداری داشتهاید، خوشحال میشویم که تجربیات و اقدامات خود در این دوران را با وبسایت مامابیبی به اشتراک بگذارید. منتظر پاسخهایتان هستیم.