یکی از مهمترین علت مراجعه والدین به پزشکان، مشکلات تغذیهای و نگرانی والدین از رشد جسمی و حرکتی فرزند است که بررسی نمودار رشد در این حالت، بهترین راهکار آگاه شدن والدین است. از نظر پزشکان متخصص، بی اشتهایی نوزاد یا کودک ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که تغذیه نامناسب یکی از علتهای اصلی آن است.
انجام روش های نادرست در تغذیه کودک، موجب لجبازی و خودداری او از غذا خوردن میشود. فراموش نکنید که کاهش اشتها و بی اشتهایی در کودکان میتواند جسمی و روانی باشد که در این مقاله از مامابیبی به بررسی بیشتر این مورد خواهیم پرداخت.
بی اشتهایی در کودک به معنای عدم تمایل یا علاقه به خوردن مواد غذایی است. این مشکل ممکن است به دلیل بیماری، اضطراب، استرس، اختلالات روانی، نارسایی کبد و گردهمایی سموم در بدن وجود داشته باشد که بعضی از علائم آن نظیر کاهش وزن، مکیدن انگشتان، بیحالی و بیحوصلگی، خستگی، تحرکات کمتر و نارسایی در رشد و پوکی استخوان و کم خونی هستند.
به عبارت دیگر، بیاشتهایی در کودکان ممکن است به دلیل ابتلا به بیماری، مشکلات روانی، مصرف برخی از داروها، استرس و اضطراب و یا مشکلات دیگر باشد که بهتر است در صورت مشاهده بی اشتهایی در نوزاد و یا کودک خود، به پزشک یا مشاوره کودکان مراجعه شود تا علت آن به درستی تشخیص داده شود. انجام این عمل و بهبود شرایط تغذیه، میتواند به حفظ و افزایش کیفیت زندگی کودک و خانواده کمک شایانی کند.
بی اشتهایی نوزاد سه ماهه، چهار ماهه و غیره، یکی از دلایل شایع در میان آنهاست. بی اشتهایی نوزاد شیر خشکی علل و دلایل مختلفی از جمله نوع شیر مصرفی، نوع فرمولاسیون شیر خشک، عدم رعایت دمای مناسب آب برای تهیه شیر خشک، عدم رعایت مقدار مناسب پودر شیر در آب و یا وجود مشکلات و بیماری های پزشکی در نوزاد باشد.
اگر نوزاد شما به صورت مداوم بیاشتهایی داشته باشد، بهتر است تا برای حل این مشکل، با پزشک یا کارشناس تغذیه صحبت کنید تا علت دقیق آن تشخیص داده شود و راه حل مناسب را پیدا کنید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که شیر خشکی که به نوزاد خود میدهید، از یک برند معتبر و با کیفیت باشد.
معمولا مشکل بی اشتهایی در نوزاد و کودک، نیازمند مراجعه به پزشک است. با این حال، برخی افراد از روی تجربه و آزمون و خطا درمان های خانگی برای کمک به بهبود اشتها در کودکان ارائه دادهاند که در ادامه به برخی از این روش های متداول خانگی کمک کننده به کودک اشاره میکنیم:
تغذیه سالم و متعادل، به نوزاد و کودک کمک میکند تا اشتهای خود را افزایش دهد. استفاده از شیر و مواد غذایی غنی و تقویت کننده نیز در افزایش اشتها در کودک تاثیر گذار است.
برخی گیاهان، مانند نعناع، نعناع فلفلی، زنجبیل ممکن است به کودک شما در افزایش اشتها کمک کنند، اما استفاده از این گیاهان باید زیر نظر و تایید پزشک باشد.
فعالیت بدنی کودک را افزایش دهید. رفتن به پارک، حیاط منزل و یا هرگونه حرکت فیزیکی که گرسنگی را تحریک میکند، میتواند در افزایش اشتها تاثیر گذار باشد.
ساعات برنامه غذایی کودک نباید متغیر باشد. فاصله زمانی بین مصرف میان وعده و وعده اصلی باید رعایت شود و بهتر است تا بلافاصله بعد از صرف وعده اصلی، میان وعدهای را که دوست دارد، در اختیار کودک خود قرار دهید.
غذا را در مقابل دید کودکان قرار دهید. شاید همان لحظه سراغ غذا نروند، ولی دیر یا زود برای چشیدن مزه غذا هم که شده باشد وسوسه میشوند آن را امتحان کنند. حتی میتوانید مدام از طعم و مزه فوقالعاده آن صحبت کرده و به این ترتیب به صورت غیر مستقیم او را به خوردن غذا تشویق کنید.
کمبود هر کدام از ویتامین ها و مواد مغذی مهم در بدن ممکن است یکی از علت های بی اشتهایی کودک باشد، اما ویتامینهایی که بیشتر از سایرین به عنوان عامل ایجاد اشتهای کودکان شناخته شدهاند عبارتند از:
نقص ویتامین د میتواند عامل کاهش اشتها در کودکان شود. این ویتامین عمدتا از طریق تغذیه دریافت نمیشود و تامین آن با تزریق ویتامین د یا مصرف مکملهای ضروری برای بدن است.
ویتامین های گروه ب از جمله ویتامین ب ۱ و ب ۶ و همچنین ب ۱۲ میتواند عامل ایجاد تغییر در مزاج و کاهش اشتها شوند. با مصرف مکملهای ویتامین ب میتوان به بهبود این وضعیت کمک کرد.
کمبود آهن در بچهها بسیار شایع است که باعث خستگی، کاهش انرژی و کاهش اشتها میشود. مصرف مکملهای آهن و تغذیه های غنی از آهن مانند اسفناج، میتواند به بهبود این وضعیت کمک کرده و سبب بازسازی سلولهای خون شود.
آیا فرزند شما نیز تا به حال دچار بی اشتهایی شده است؟ علت بی اشتهایی نوزاد و کودک شما چه بوده است؟ برای حل این مشکل و درمان او، چه اقداماتی انجام دادهاید؟ نظرات و راه حلهای خود را در بخش نظرات، با ما و دوستان خود به اشتراک بگذارید.