اگر میخواهید کودکی آرام و شاد و سرزنده داشته باشید، حتما باید خواب نوزاد را تنظیم کنید. کودکی که روزانه به اندازه کافی بخوابد، نسبت به کودکی که دچار کم خوابی است، بسیار صبورتر و سازگارتر است. برای اینکه بتوانید سلامت خواب نوزادان را تأمین کنید و با نحوه تنظیم خواب نوزاد آشنا شوید، مطالعه این مقاله از وبسایت مامابیبی را از دست ندهید.
خواب نوزاد معمولا در روزهای اولیه تولد، بسیار طولانی و نامنظم است. اکثر نوزادان تازه متولد شده توانایی تشخیص شب از روز را ندارند و معمولا الگوی خواب نامنظمی دارند. این الگوی خواب نامنظم به تدریج و کم کم تبدیل به یک الگوی کاملا ثابت شبانه روزی میشود که برای هر نوزادی کاملا متفاوت است. نوزادان معمولا با طبع خواب خاص خود به دنیا میآید. خواب یک نوزاد سنگین است و دیگری سبک. نوزادی خیلی سریع به خواب میرود و دیگری در مقابل خواب ساعتها مقاومت میکند. یک نوزاد ممکن است که با تکان های منظم گهواره به خواب برود و دیگری با صدای ممتد سشوار. در هر حال عادت خواب نوزادان هر چه که باشد، باید سلامت خواب نوزاد کاملا تأمین شود. بدین معنا که میزان مناسب خواب نوزادان، شرایط چگونگی زمان و کیفیت خواب کودک باید به صورت کامل کنترل شود. اگر تمامی فاکتورهای گفته شده به صورت کامل و صددرصدی رعایت شود، قطعا سلامت خواب نوزاد نیز فراهم میشود. مطابق تحقیقات انجام شده نوزادی که از سلامت خواب برخوردار است، خواب عمیقتری را تجربه کرده و نهایتا رشد جسمی و ذهنی بهتری دارد.
معمولا در روزهای اول تولد، الگوی خواب نوزادان کاملا به هم ریخته و نامرتب است. در واقع خواباندن نوزاد میتواند برای والدین چالش برانگیز و خسته کننده باشد. با کمی صبوری و مراقبت میتوان الگوی خواب نوزاد را تنظیم کرد. البته تنظیم الگوی خواب نوزاد به عادات خواب نوزاد نیز بستگی دارد. نوزادان معمولا از روزهای اول تولد تا شش ماهگی الگوهای خواب متفاوتی دارند. به راحتی میتوانید در روزهای اول تولد، الگوی خواب نوزاد را پیدا کنید. آمادگی داشته باشید که به خاطر نوزادتان بارها و بارها در طول شب بیدار شوید. از آنجایی که معده کودک بسیار کوچک است، باید به دفعات به نوزادتان شیر بدهید. برای ماه اول حتما باید نوزاد را هر سه ساعت یکبار از خواب بیدار کنید و به او شیر بدهید. این الگو صرفا مناسب ماه اول تولد است و برای ماههای بعدی دیگر نیازی نیست که کودک خود را برای شیر خوردن بیدار کنید.
میزان خواب نوزادان در روزهای اولیه تولد بسیار مهم است. خواب نوزادان در روزهای اولیه تولد چیزی حدود ۱۸ تا ۲۲ ساعت است که ممکن است در کودکان و نوزادان مختلف متفاوت باشد. البته هستند نوزادانی که در روزهای اولیه تولد، دچار اختلال خواب هستند و فقط ۶ تا ۸ ساعت و به صورت کاملا منقطع میخوابند.
هر چه میزان خواب نوزاد در روزهای اولیه بیشتر باشد، رشد ذهنی و جسمی نوزاد بیشتر میشود. طبق تحقیقات انجام شده نوزادانی که خواب بیشتری دارند، از رشد وزنی و قدی بیشتری برخوردارند.
آیا خواب کافی باعث رشد قد نوزاد میشود؟ اینجا بخوانید.
خواب نوزادان در روزهای اولیه تولد، زمان و الگوی مشخصی ندارد و معمولا به صورت نامنظم و کاملا منقطع است. نوزادان در روزهای اولیه تولد، شب و روز را تشخیص نمیدهند و گاهی ممکن است کل روز را بخوابند و شب را بیدار بمانند. با کمی صبوری و آرامش میتوان الگوی خواب نوزاد را تنظیم کرد.
اگر بتوانید در روزهای اولیه تولد نوزاد، عادتهای مناسبی برای خواب ایجاد کنید، قطعا میتوانید کاری کنید که نوزاد مدت زمان بیشتری بخوابد. مثلا یک نوزاد دو ماهه باید عادات خواب مشخصی داشته باشد تا بتواند راحت بخوابد. شاید تا به حال واژه تربیت خواب نوزاد را نشنیده باشید، اما با تنظیم الگوی خواب نوزاد و تربیت خواب نوزاد میتوانید راحتتر کودک را بخوابانید.
برای این که خواب نوزادتان عمیق شود، بایستی موارد زیر را رعایت کنید:
شاید فکر کنید که تنظیم خواب نوزاد چندان منطقی نباشد، اما اگر بتوانید الگوی خواب مشخصی برای نوزادتان ایجاد کنید، راحتتر میتوانید وی را بخوابانید. این دقیقا همان اصطلاح تربیت خواب نوزاد است.
جای مشخص و مناسبی را به خواب کودکتان اختصاص دهید. اگر نوزاد را در تختخواب نوزاد میخوابانید، حتما هر شب سر ساعت مشخصی این کار را انجام دهید، به طوری که نوزاد به این کار عادت کند. بدین صورت بعد از گذشت مدت زمان کمی، نوزاد به صورت اتوماتیک در همان ساعت به خواب میرود.
زمانی که کودک احساس خواب آلودگی و خستگی میکند، موقع خواب نوزاد است. سعی کنید که دقیقا در چنین زمانهایی اسباب خواب کودک را فراهم کنید.
مثلا اگر قرار است که کودک را بخوابانید، حتما قبل از آن پوشک نوزاد را تعویض کرده و او را سیر کنید و سپس در تختخواب نوزاد قرار دهید. بدین ترتیب نوزاد مدت زمان بیشتری میخوابد و خوابش عمیق میشود.
دمای ایده آل برای اتاق کودکان بین ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد است. اگر اتاق بیش از حد سرد یا گرم باشد، کودک را دچار بیقراری میکند.
هرچه فعالیت نوزاد قبل از خواب بیشتر باشد، خواب عمیقتر و راحتتری را تجربه میکند. قبل از خواب با او بازی کنید، حرف بزنید و آواز بخوانید تا سرگرم شود. در واقع هر فعالیتی که دوست داشته باشد را انجام دهید تا او را خسته کنید.
اگر احساس کردید کودکتان خواب آلوده است، حتما او را بخوابانید، چرا که در غیر این صورت نوزاد کلافه و بیقرار میشود.
داشتن نوزادی سالم و شاداب، آرزوی هر پدر و مادری است. برای اینکه نوزادی آرام و سالم داشته باشید، قبل از هر چیز باید خواب نوزاد و تغذیه او را تنظیم کنید.
اگر بتوانید در روزهای اولیه تولد نوزاد، عادات شیر خوردن و خوابیدن مناسبی برای کودک ایجاد کنید، در ماههای بعدی تولد، راحتتر خواهید بود و بدین ترتیب دیگر برای خواباندن کودک به مشکل بر نمیخورید.