اولین غذای کمکی نوزاد چیست؟ چه نوع غذاهایی را باید در برنامه غذایی کودک قرار داد؟ روزی چند بار به نوزاد فرنی بدهیم؟ غذای کمکی نوزاد شش ماهه چیست؟
زمانی غذا دادن به کودک اهمیت پیدا میکند که مادر تصمیم به باردار شدن میگیرد. از همان روزهای اول بارداری، مادر با نوع تغذیه خود و تغییر سبک زندگی باید به فکر نوزاد باشد. این مسئله برای این دوران و حتی زمان شیردهی از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین با بزرگ شدن نوزاد باید او را با غذاهای کمکی آشنا کرد. برای بسیاری از والدین شاید این سؤال پیش بیاید که اولین غذای نوزاد را از چه زمانی باید شروع کرد؟
شروع این روند اصلا نباید برای والدین نگران کننده باشد، چرا که با چند قانون ساده و راحت میتوانید بهترین غذای کمکی نوزاد را برای رشد او تهیه کنید و در برنامه غذایی کودک خود قرار دهید. همرا این مقاله از مامابیبی باشید.
یکی از مراحل جدید برای نوزاد این است که در کنار شیر مادر از غذاهای کمکی استفاده کند. کودک تجربه جدیدی از مزه و طعمهای متفاوت را به دست میآورد. شروع غذای کمکی نوزاد قبل از ۴ ماهگی به دلیل اینکه دستگاه گوارش او غذاهایی غیر از شیر مادر را نمیتواند قبول کند، کار بسیار اشتباهی خواهد بود. همچنین این کار باعث میشود که کودک میلی به شیر مادر نشان ندهد و همین شیر مادر را کم میکند.
برای اینکه نوزاد شما از الگوی درستی در هنگام تغذیه پیروی کند، چیدن برنامه غذایی مناسب است. پس شش ماهه اول را فقط به شیر مادر اختصاص دهید و بعد از آن کم کم کمکی نوزاد را شروع کنید. در یک سالگی نوزاد ۷۰ درصد از انرژی مورد نیاز خود را از شیر مادر و ۳۰ درصد باقیمانده نیز توسط غذاهای کمکی تأمین میکند. این روند در سال دوم زندگی به صورت آهسته برعکس خواهد شد و در پایان دو سالگی که شیر مادر قطع میشود، کودک به طور کامل انرژی خود را با غذاهای مناسب تأمین خواهد کرد.
راهنمای کامل تغذیه نوزاد از ۰ تا ۱ سالگی را در اینجا بخوانید.
نوزاد وقتی به دنیا میآید، اولین تغذیه او شیر مادر است. از وقتی نوزاد شما وارد شش ماهگی میشود، باید اولین غذای کمکی نوزاد را به او بدهید. برای اینکه شیر مادر کاهش پیدا نکند، باید مادر دفعات شیردهی خود را افزایش دهد. برای شروع کمکی از غلاتی مانند برنج استفاده کنید، چون هضم کردن آن برای نوزاد راحت است. برنج اولین گروه غذایی نوزاد محسوب میشود.
در پایان چهار ماهگی تا شش ماهگی زمان شروع غذای کمکی نیمه جامد نوزاد است. لعاب برنج بهترین غذای کمکی نوزاد بوده که برای اولین باید به او بدهید. این غذا از یکبار در روز که به اندازه یک قاشق مرباخوری بوده تا به تدریج به ۱۰ قاشق مرباخوری در روز افزایش پیدا میکند. طرز تهیه این غذای کمکی هم بدین صورت است که ابتدا دو قاشق غذاخوری برنج نیمه دانه را با یک لیوان آب روی شعله گاز قرار میدهید.
وقتی به اندازه ۴ قاشق غذا خوری آب داخل برنج باقی ماند، نشان میدهد که لعاب کافی دارد و این مدت پخت کافی است. بعد از آن برنج را از صافی بسیار ریز عبور داده و بدون اضافه کردن ادویه، آن را به نوزاد بدهید. روزی چند بار باید به نوزاد فرنی بدهید؟ یکی از سؤالاتی است که بسیاری از مادران میپرسند که باید در جواب گفت برای اولین غذای نوزاد روزی یک وعده کافی است. از شش ماهگی تا هفده ماهه شدن نوزاد این مقدار را به سه وعده برسانید.
وقتی برای اولین بار میخواهید به نوزاد خود غذا دهید بهتر است از غذاهایی استفاده کنید که به شیر مادر نزدیک باشد. این نوع غذاها باید نرم و پوره مانند و شبیه به شیر مادر باشند که باعث ناراحتی معده و روده نشود. برای شروع، استفاده از غلات مناسب خواهد بود. اما عیبی که این نوع غذاها دارند، طعم و مزه آن بوده که شاید برای نوزاد شما دلچسب نباشد.
در همان ابتدای شروع کردن به اولین غذای کمکی نوزاد سعی کنید آنها را با طعم انواع غذاها آشناها کنید. اما دو نوع غذای جدید را به طور همزمان وارد برنامه غذایی آنها نکنید. غذاهای کمکی باید ولرم باشند، یعنی نه خیلی گرم و نه خیلی سرد باشند. این نوع غذاها میتواند شامل: حریره بادام، فرنی بادام، شیر برنج، فرنی آرد برنج، پوره سیب زمینی، پوره هویج و آش گندم باشد.
بهترین غذاهای کمکی نوزاد را در این مقاله مطالعه کنید.
در سنین ۶ تا ۱۲ ماهگی یکی از مهمترین زمانها برای غذای کمکی نوزاد است، چرا که در این فاصله زمانی کودک هم شیر مادر را میخورد و هم اینکه کمکی را شروع کرده است. دادن کمکی به نوزاد بهتر است بعد از تغذیه توسط شیر مادر باشد. البته نباید با فاصله زیاد، بلکه زمانی که شیرخواران تمایل داشتند باید به آنها غذای کمکی بدهید.
اگر غذای کمکی نوزاد در فواصلی که مادر به نوزاد میخواهد شیر بدهد باشد، نشان دهنده کم یا بیکیفیت بودن شیر مادر است. همین امر هم باعث کمشدن ترشح شیر مادر و حتی جایگزین شدن آن خواهد شد. پس حتما به فاصله بین غذای کمکی نوزاد و شیر مادر دقت کنید.