ممنوعات غذایی نوزاد موضوعی است که اکثر مادران جوان باید از آن اطلاع کامل داشته باشند تا فرزندانشان را ناخواسته دچار مشکل و مسمومیت غذایی نکنند. تغذیه کودک زیر یک سال و صبحانه کودک یک ساله، نهار، شام و به طور کلی تغذیه کودک زیر یک سال باید عاری از مواد ممنوعه باشد. این مطلب مامابیبی را بخوانید تا با ممنوعیت های غذایی و تغذیه نوزاد آشنا شوید.
غذاهایی ممنوعه و ممنوعات غذایی نوزاد برای کودکان زیر یک سال شامل موارد زیر هستند:
اجازه دهید که در مورد دلیل ممنوعیت غذای نوزاد که در بالا اشاره کردیم، توضیح دهیم:
مطابق با جدول غذایی نوزاد، تغذیه سالم کودک باید متعادل باشد. نیازی به افزودن نمک یا شکر به غذای کودکان نیست. غذاها و نوشیدنیهایی وجود دارند که خوردن آنها برای کودکان خطرناک است و یا به طور کلی گزینههای سالمی برای تغذیه کودک نیستند. یکی از ممنوعات غذایی برای نوزاد نوشابه است، مثلا به کودک زیر دو سال نباید نوشابه بدهید. به طور کلی نوشیدنیهای مصنوعی حاوی قند در کنار غذای کودک ده ماهه مناسب نیستند.
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر (مانند نوشابه، شیرهای طعم دار، شربتها، آب طعم دار با شکر و انواع آبمیوه کارخانهای) حاوی قندهای افزوده هستند. این نوشیدنیها با آبمیوه ۱۰۰ درصد متفاوت هستند. کودکان کمتر از ۲۴ ماه باید از مصرف قندهای اضافه خودداری کنند.
از خوراندن نوشیدنیهای کافئین دار مانند نوشابه، چای، قهوه و… برای کودکان زیر ۲ سال باید اجتناب شود. خوردن کافئین از ممنوعیت های غذای نوزاد است که برای کودکان اصلا مناسب نیست.
اگر چه شیرگاو برای بدن بزرگسالان مفید است، اما به نوزادان زیر یک سال نباید شیر گاو داد. زیرا هضم آن برای نوزادان دشوار است. شیر گاو تمام مواد مغذی مورد نیاز برای رشد کودک مانند آهن و ویتامین E را ندارد، به همین دلیل است که شیر مادر یا شیر خشک بهترین گزینه برای تغذیه کودکان هستند.
شیر گاو قبل از ۱۲ ماهگی یکی از ممنوعیت های غذای نوزاد است که ممکن است کودک شما را در معرض خطر خونریزی روده قرار دهد. همچنین دارای پروتئین و مواد معدنی بسیار زیادی است که کلیههای کودک به راحتی نمیتوانند آنها را تصفیه کنند.
آب میوه از آب قند فاصله چندانی ندارد و حاوی کالری است، اما هیچ یک کدام از مواد مورد نیاز بدن کودکان مانند چربی، پروتئین، کلسیم، روی، ویتامین D یا فیبر را ندارد. از دیگر ممنوعیت های غذایی نوزاد، خوردن آب میوه است که باعث کور شدن اشتهای نوزاد و البته نخوردن شیر مادر میشود. مصرف بیش از حد آب میوه همچنین میتواند باعث پوسیدگی دندان، اسهال و سایر مشکلات مزمن گوارشی شود.
یکی دیگر از ممنوعات غذایی برای نوزاد عسل است. خوراندن عسل به کودک قبل از ۱۲ ماهگی، ممکن است باعث یک نوع جدی مسمومیت غذایی به نام بوتولیسم شود. عسل (یا غذاهای تهیه شده با عسل) معمولا حاوی اسپور باکتری کلستریدیوم بوتولینوم هستند. اگرچه این هاگها برای بزرگسالان بیضرر هستند، اما میتوانند باعث بوتولیسم نوزادان و کودکان زیر یک سال شوند.
این بیماری جدی، اما به ندرت کشنده میتواند باعث یبوست، ضعف در مکیدن شیر، کم اشتهایی، بیحالی و حتی ذاتالریه و کم آبی بدن شود. بنابراین، تا اولین تولد کودک و قبل از ۱۲ ماهگی هیچ غذای حاوی عسل از جمله ماست با عسل و غلات و کراکر با عسل به کودکان خود ندهید.
نوشیدنیها یا غذاهای غیر پاستوریزه (مانند آب میوه، شیر، ماست یا پنیر) از ممنویت های غذای نوزاد هستند که ممکن است کودک شما را در معرض خطر باکتری مضری قرار دهد که میتواند باعث اسهال شدید شود. به کودک خود نوشیدنیهای غیر پاستوریزه یا غذاهایی مانند آب میوه، شیر، ماست یا پنیر ندهید.
برای کودکان غذاهای حاوی قند افزوده، شیرینکنندههای کم کالری یا شیرینکنندههای بدون کالری توصیه نمیشود. غذاهای دارای قند افزوده مانند کلوچه، ماست طعم دار یا بیسکویت برای کودکان مناسب نیستند. کودکان کمتر از ۲۴ ماه باید از مصرف قندهای اضافه خودداری کنند. به همین دلیل این غذاها از ممنوعیت های غذای نوزاد به حساب میآیند.
غذاهای پر نمک (سدیم)، مانند برخی از غذاهای کنسرو شده، گوشتهای فرآوری شده (مانند کالباس، سوسیس، هات داگ، ژامبون) و انواع غذاهای آماده منجمد از ممنوعات غذایی برای نوزاد هستند و باید اجتناب شوند. برخی از میان وعدهها و غذاهای بستهبندی شده در فروشگاهها حاوی نمک زیادی هستند.
از خوراندن ماهیهای پر جیوه مانند شاه خال مخالی، مارلین، نارنجی رافی، کوسه، ارهماهی، کاشیماهی (از خلیج مکزیک) و ماهی تن درشت چشم به کودکان زیر ۲۴ ماه پرهیز کنید. خوراندن ماهیهای جیوه دار به کودکان به عنوان یک ممنوعیت غذای نوزاد به شمار میروند و برای آنها بسیار مضر هستند، چرا که روی مغز و سیستم عصبی تاثیر منفی میگذارد.
به طور کلی دادن میوه به نوزاد؛ مانند توت فرنگی، انواع مرکبات، آلبالو گیلاس، انگور، تمشک و توت فرنگی به کودکان زیر یک سال خودداری کنید. توت فرنگی یکی از ممنوعیت های غذایی نوزاد است که برای نوزاد معمولا باعث بروز حساسیت شده و آلرژیهای شدید را باعث میشود. مثلا دادن نارنگی به نوزاد ممکن است باعث بروز اختلالات مزمن گوارشی در کودک شود.
اینها فقط نمونههایی از غذاها و نوشیدنیهای ممنوعه برای کودکان هستند و شامل همه غذاها و نوشیدنیهای ممنوعه نمیشوند.
به طور کلی، بدن کودکان بسیار حساس است. به همین دلیل ممکن است به مواد مختلفی واکنش نشان دهند. تمامی مواد غذایی جدید باید به صورت تک تک به برنامه غذایی کودک اضافه شود تا در صورت بروز آلرژی، مشخص شود که کودک به کدام ماده غذایی حساسیت داشته است.
اگر سوالات بیشتری در مورد لیست ممنوعات غذایی نوزاد و کودکان و ممنوعیت غذای نوزاد زیر یک سال و دو سال دارید از پزشک متخصص کودکان مشاوره بگیرید.