لالایی کودکانه، اولین صدای آشنا و آرامش بخش زندگی همه ما با صدای دلنشین مادر، نوایی مشترک و نوستالژیک که یادآور آغوش امن مادر و روزهای کودکیست. شعر و متن لالایی کودکانه یکی از تأثیر گذارترین آواهای موسیقی است که هر فردی فارغ از ملیت و فرهنگ خود از بدو تولد با آن آشنا میشود.
در هر زبان و فرهنگی در سر تا سر دنیا زبانی مشترک در میان تمامی مادران وجود دارد که پیامآور صدای آرامش و مهربانیست. لالایی زمان کودکی! مطمئنا همه شما با لالایی کودکانه قدیمی با متن “لالالالا گل پونه بابات رفته در خونه، لالالالا گلم باشی همیشه بر درم باشی” آشنا هستید. با شنیدن این آوا در این سنین چه احساسی به شما دست میدهد؟ آیا هنوز هم احساس آرامش میکنید؟
محققان معتقدند خواندن لالایی چه در دوران بارداری و چه در دوران نوزادی و کودکی تأثیر بسیار مثبتی بر ذهن و روان کودک دارد، به طوری که آرامش ناشی از شنیدن آن تا دوران سالمندی هم در ذهن کودک باقی میماند.
مطابق با تحقیقات ارائه شده، آن دسته از مادرانی که عادت به لالاییخوانی برای جنین خود در دوران حاملگی دارند، نوزادان آرامتری دارند، نوزادانی که معمولا گریه و بیقراری کمتری دارند. به منظور تحقیق در مورد این موضوع محققان خانمهای باردار را به دو دسته تقسیم کردند.
از گروه اول خواستند که قبل و بعد از زایمان برای نوزادانشان لالایی کودکانه بخوانند. به گروه آزمایشی دوم توصیه شد که هیچ لالاییای نخوانند. بعد از چند ماه نتایج تحقیقات اینطور نشان داد که نوزادان گروه اول نسبت به نوزادان گروه دوم ۱۸.۵% از مواقع گریه میکنند و این در حالی بود که نوزادان گروه دوم ۳۱% مواقع در حال گریه هستند. نتایج این تحقیقات نشان دهنده این بود که جنین در شکم مادر از هفته بیست و چهارم میتواند صدای مادر را بشنود و آرام شود. به همین دلیل است که نوزادان معمولا به این صدا و صداهای آرامش بخشی که قبل از تولد خود تا یکسالگی میشنوند، علاقه بیشتری نشان داده و آرامش میگیرند.
شاید نتوانید باور کنید، اما خواندن لالایی با صدای مادرانه نقش بسیار مهمی در رشد نوزادان دارد. تا جایی که باعث رشد جسمانی، عقلانی و روانی میشود. همانطور که میدانید سلامت روحی و روانی در دوران بزرگسالی ارتباطی بسیار نزدیک با تکامل و سلامت دوران نوزادی و کودکی دارد. طبق گزارش دهی محققان، کودکانی که با موسیقی لالایی کودکانه بزرگ میشوند به نسبت سایر کودکان رشد عقلی و جسمانی بهتری دارند و معمولا شش ماه زودتر به حرف زدن میافتند.
همچنین شنیدن این آوای آرامشبخش باعث تقویت هوش هیجانی میشود و توانایی حل مسائل پیچیده ریاضی را بالا میبرد. شنیدن لالایی حتی بر رشد کودکان نارس نیز تأثیر میگذارد. نوزادانی که هنگام تولد به صورت نارس متولد میشوند و با استفاده از دستگاه به حیات خود ادامه میدهند، با تأثیر شنیدن لالایی مادرانه زودتر رشد میکنند.
شنیدن لالایی میتواند ضربان قلب نوزاد را تنظیم کند. در مواردی حتی آرام کردن نوزاد تنها با شنیدن لالایی کودکانه با صدای مادر میسر است.
نوزادان با شنیدن لالایی سریعتر به خواب میروند و خواب آرامتری را تجربه میکنند. روانشناسان به مادرانی که فرزندان ناآرام و یا بیش فعال دارند توصیه میکنند که حتما قبل از خواب برایشان لالایی کودکانه بخوانند. اگر نوزادان با لالایی به خواب روند، زمان خواب و بیداریشان تنظیم میشود. صدای آوای مادر از طریق نیمکره سمت راست (محل شکلگیری هیجانات و احساسات) عواطف مثبتی را در وی ایجاد میکند که باعث ترشح هورمونهای مولد آرامش میشود. بدین ترتیب کودک راحتتر به خواب رفته و خواب عمیقتر و آرامتری را تجربه میکند.
خرگوش، لالا
گنجشک، لالا
سنجاب، لالا
آمد دوباره
مهتاب، لالا
لالا، لالایی، لالا، لالایی
لالا، لالایی، لالا، لالایی
این نمونه ای از متن لالایی کودکانه قدیمی است که برای هر کدام از ما نوایی آشنا و دلنشین دارد.
برای داشتن فرزندانی سالم و آرام باید از مرحله جنینی تا نوجوانی برنامهریزی کنید. خواندن لالایی و داستان کودکانه قبل و بعد از تولد یکی از همین برنامهریزیهاست که موجب میشود فرزندانی با روحیه ملایمتر و آرامتر داشته باشید.
دانستنی های مراقبت از نوزاد را در بلاگ مامابیبی بخوانید.