مراقبت از نوزاد متولد شده برای مادری که نه ماه بارداری را پشت سر گذاشته، میتواند خسته کننده و ترسناک باشد. اکثر مادران جوان فکر میکنند که بعد از اینکه زایمان کردند، دیگر میتوانند خواب راحتی داشته باشند و یا اینکه با خیال راحت به کارهای خود برسند، غافل از این که مسئولیتی بسیار بزرگ بر دوششان نهاده میشود. مراقبت از نوزاد تازه متولد شده که مانند شیشهای نازک و لغزان است، میتواند ذهن هر مادر بی تجربه و جوانی را درگیر کند.
حال که دوران بارداری و زایمان را پشت سر گذاشتهاید، مطمئنا هیچ تصوری از مسئولیتهای بعد از تولد نوزاد و مراقبت از نوزاد ندارید. برای اینکه بتوانید از همه چیز در رابطه با مراقبتهای نوزاد بعد از تولد آگاه شوید با وبسایت مامابیبی همراه باشید. نکات عنوان شده در این مقاله به مادران جوان کمک میکند که در کمترین زمان بتوانند اصول اولیه مراقبت از نوزاد تازه متولد شده را یاد بگیرند.
نوزادان تازه متولد شده حتی توانایی رد کردن یک پشه کوچک از روی صورتشان را ندارند. تمامی نوزادان فارغ از جنسیت، احتیاج به مراقبتهای دقیق و آگاهانه بعد از تولد دارند. مادران جوان باید از تمامی نکات و ریزه کاری های مراقبت از نوزاد تازه متولد شده، آگاه باشند تا بتوانند نوزادانی سالم و شاداب پرورش دهند.
پرستاری از یک نوزاد شیر خوار تازه متولد شده اگرچه کاری بسیار شیرین است، اما سختیهای خاص خود را دارد. برای اینکه نگهداری نوزاد از بدو تولد برایتان راحتتر شود لازم است که به نکات زیر توجه کنید:
از آنجایی که نوزادان جثه بسیار کوچک و ماهیچههای ضعیفی دارند، معمولا نمیتوانند گردن یا سر خود را کنترل کنند. به همین خاطر هنگام نگه داشتن نوزاد، حتما باید به سر و گردن و همچنین طرز قرار گرفتن بدنش توجه کرد.
قبل از دست زدن به کودک دستان خود را به طور کامل بشویید یا آنها را ضدعفونی کنید، چرا که نوزادان تازه متولد شده، سیستم ایمنی قوی ندارند و میتوانند با کوچکترین تماس دست آلوده، بیمار شوند.
مراقبت از گردن نوزاد، یکی از نکات مهم در مراقبت از نوزاد است. چرا که گردن نوزاد به واسطه ناتوانیش ممکن است از پشت برگردد و باعث عوارض جبران ناپذیری شود.
هنگام قرار دادن نوزاد در گهواره مراقب باشید که کودک را به پهلو یا دمر بخوابانید و سر آن را طوری روی بالش قرار دهید که هیچ گونه مانعی برای عبور و مرور هوا به بینی نوزاد وجود نداشته باشد. این مسئله خصوصا برای نوزاد نارس بسیار حائز اهمیت است.
هرگز نوزاد تازه متولد شده خود را تکان شدید ندهید. لرزش شدید میتواند باعث خونریزی در مغز و حتی مرگ مغزی نوزادان شود. اگر میخواهید نوزاد خود را از خواب بیدار کنید، هرگز او را نلرزانید. در عوض پاهای کودک را به آرامی قلقلک دهید و یا ضربههای کوچک روی گونه او بزنید.
مراقب باشید که نوزاد تازه متولد شده را برای بازی به هوا پرتاب نکنید، چرا که این کار باعث بروز مشکلات جدیدی برای نوزاد میشود.
نوزاد شیرخوار را به موقع و به دفعات زیاد در روز شیر دهید تا بتواند سیر رشد و تکاملی خوبی داشته باشد.
برای اینکه نوزادتان خواب آرامی داشته باشد، او را از سمت شکم به روی بدن خود خوابانده و به آرامی به پشت او ضربه بزنید تا به آرامی به خواب رود.
کودک را در آغوش بگیرید. یکی از لذت بخش ترین تجربههای بعد از تولد نوزاد در آغوش گرفتن نوزاد است. ارتباطی عمیق با نوزاد حین بغل کردن، باعث ارتباط عاطفی شدید بین مادر و نوزاد میشود.
از ماساژ نوزادان غافل نشوید. نوزادان خصوصا نوزادان نارس احتیاج دارند که روزانه ماساژ داده شوند. ماساژ نوزاد باعث رشد بیشتر نوزاد میشود، اما مراقب باشید که در حین ماساژ دادن به کودک آسیب نرسانید.
پوشک نوزاد تازه متولد شده را زود به زود عوض کنید. وقتی که پوشک کودک خیس باشد، نوزاد معمولا دچار بیقراری و کلافگی میشود. در این شرایط ممکن است چنان گریه کند که هر پرستار یا مادر جوانی را کلافه کند. پس هنگام بیقراری شدید کودکتان حتما قبل از هر چیز پوشک کودک را وارسی کنید.
از قرار دادن اسباب بازیها و ملحفههای کوچک در تخت نوزاد خودداری کنید. بسیاری از نوزادان در گهواره به خاطر وجود چنین چیزهایی دچار خفگی شدهاند. برای اینکه بتوانید با خیال راحت نوزاد خود را در گهواره قرار دهید، از گذاشتن هر گونه وسایل اضافی در تخت نوزاد امتناع کنید.
مراقبت بعد از ختنه نوزاد بسیار مهم است. مراقب باشید که حلقه ختنه با جایی تماس پیدا نکند تا به خودی خود بیفتد. البته در صورت ختنه سنتی نیز مراقب حفظ بهداشت محل ختنه شده باشید.
برای اینکه بتوانید مراقبت از نوزاد یک ماهه یا تازه متولد شده که جثهای بسیار کوچک دارد را یاد بگیرید، یا باید انواع کتاب مراقبت از نوزادان را مطالعه کنید یا از مادربزرگهای با تجربه کمک بگیرید. البته کارشناسان وبسایت مامابیبی هم سعی دارند در این زمینه تمامی دغدغههای مادران جوان در حین پرستاری نوزادان را نیز از بین ببرند.
مراقبت ها و مهارت های اولیه نوزاد از بدو تولد تا شش ماهگی را اینجا بخوانید.
اگر شما هم دغدغه مراقبت از نوزادتان را دارید، میتوانید مشکلات خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان مامابیبی همواره آماده پاسخگویی به شما هستند.