اگر تازه مادر شدهاید و هنوز ترفندهای آرام کرد نوزاد را بلد نیستید، با ما در وبسایت مامابیبی همراه باشید تا راه و روش های آرام کردن گریه نوزاد را فرا بگیرید. برای آرامش نوزاد ابتدا باید نیازهای فیزیکی وی را بررسی کنید. اینکه نوزاد گرسنه است یا تشنه؟ آیا نوزاد نیاز به آروغ زدن دارد، آیا پوشک نوزاد خیس است؟ آیا کودک گرمش است؟ آیا سردی هوا نوزاد را میآزارد و موارد دیگری از این دست…
هنگامی که مطمئن شدید که دلیل گریه نوزاد نیازهای فیزیکی نیست، علائم تب یا بیماری را بررسی کنید. اگر فکر کردید که کودک بیمار است، سریعا او را نزد دکتر ببرید، اما اگر متوجه شدید که کودک بیماری خاص ندارد، میتوانید از روش های خاصی برای آرام کردن گریه نوزاد استفاده کنید.
مطابق با اعتقادات و سبک زندگی هر فرد، روش های زیادی برای آرام کردن گریه نوزاد وجود دارند. برخی میگویند دعا برای آرامش نوزاد بسیار مؤثر است، برخی دیگر از خواندن سوره برای آرامش نوزاد استفاده میکنند و عدهای دیگر به دنبال یافتن راه آرام کردن نوزاد هستند. معمولا مادران در این زمینه تجربههای متفاوتی دارند. اینکه چگونه گریه بچه را قطع کنیم و یا چه چیزی بچه را آرام میکند، سؤالی است که هر مادری با توجه به روحیات نوزاد، جواب مخصوص به خودش را دارد.
البته روش های ثابت شده پزشکی زیادی نیز وجود دارند که متخصصین کودک برای آرام کردن گریه نوزاد، آنها را توصیه میکنند که شامل موارد زیر هستند:
یکی از کارهای آرامش بخش نزد نوزادان، مکیدن سینه مادر و شیر خوردن است. اگر نوزادتان به هر دلیلی گریه میکند، برای آرام کردن گریه نوزاد ابتدا به او شیر دهید. البته سعی کنید که حین گریه نوزاد، سینهتان را با عجله در دهان کودک فرو نکنید، چرا که این کار باعث بلع نامناسب کودک و در نتیجه پریدن شیر در گلو، خفگی و احساس بی قراری بیشتر میشود.
از آنجایی که نوزادان در رحم مادر به صورت کاملا بسته و تقریبا بیحرکت زندگی میکنند، به همین خاطر با گذشت نه ماه زندگی در رحم مادر، به این وضع عادت کردهاند. بستن نوزاد و یا به عبارتی قنداق کردن، باعث بیحرکت نگه داشتن نوزاد و در نتیجه آرامش وی میشود. چرا که یادآور محیط امن و بیحرکت رحم مادر است. البته قنداق کردن از پرشهای ناگهانی بدن نوزاد جلوگیری کرده و کودک را در آرامش محض نگه میدارد. به همین دلیل با قنداق کردن نوزاد معمولا آرام میشود.
یکی دیگر از روش های آرام کردن گریه نوزاد، پخش صداهای سفید است. همانطور که در مقالات قبل گفتیم، صداهای سفید، صداهای ریتمیک و ممتدی هستند که تداعیکننده صداهای درون رحم مادر هستند. البته این نوع صداها باعث کاهش شدت صداهای مزاحم نیز میشوند. به همین دلیل با پخش شدن صداهای سفید، نوزاد بعد از چند دقیقه آرام شده و یا به خواب میرود.
ماساژ با روغن بدن نوزاد، یکی دیگر از روش های آرام کردن گریه نوزاد است. ماساژ دادن معمولا باعث استراحت و نرمش ماهیچههای نوزاد میشود که در نتیجه آن کودک آرامش پیدا کرده و گریهاش قطع میشود. روغن بدن نوزاد مامابیبی برای ماساژ دادن کودک بهترین گزینه است.
لالایی خواندن برای نوزاد با صدای ملایم و مهربان، یکی از ترفندهای آرام کردن نوزاد است. پخش آهنگ خواب نوزاد و یا لالایی با صدای مادر، از مؤثرترین روش ها برای آرام کردن گریه نوزاد است. روشی که هیچ وقت قدیمی نمیشود. چرا که تمایل به شنیدن موسیقی و صداهای ریتمیک، ذاتی است و تمامی افراد حتی از دوران نوزادی نیز صدای فرح بخش موسیقی را دوست دارند.
اگر نوزاد کولیکی دارید که در ساعات خاصی از روز گریه میکند و گریهاش ساعتها طول میکشد، برای آرام کردنش باید اقدامات زیر را انجام دهید:
قبل از اینکه برای آرام کردن گریه نوزاد از روش های دیگر استفاده کنید، سعی کنید که هر یک از موارد بالا را به مدت چند دقیقه امتحان کنید و یا اینکه چند مورد را با هم امتحان کنید.
اگر با وجود انجام راهکارهای بالا باز هم گریه نوزاد آرام نشد، هیچ اشکالی ندارد. نوزاد را در مکانی امن مانند تخت یا صندلی نوزاد بگذارید و زمانی را به آرامش اعصاب خود اختصاص دهید. اتاق را ترک کنید و درب را ببندید به شکلی که دیگر صدای نوزاد را نشنوید. چند نفس عمیق بکشید و سعی کنید که به هیچ چیزی فکر نکنید. در این شرایط حتما از بینی نفس کشیده و ششهای خود را پر از هوا کنید و سپس به آرامی با دهان هوا را به بیرون بدمید. این کار را چندین بار تکرار کنید تا آرامش پیدا کنید. سپس دوباره نزد نوزاد بروید.
معمولا نوزادان تا چند هفته بعد از تولد، روز و شب را تشخیص نمیدهند به همین علت، الگوی خواب نامنظمی دارند و شبها بیخوابی بیشتری دارند. نوزاد ممکن است به دلایل مختلفی در شب گریه کند. دلایلی مانند گرسنگی، تشنگی، بیماری، در آوردن دندان، نیاز به خواب، احساس سرما یا گرما شدید، پوشک کثیف، درد شکمی، آروغ نزدن و…
یکی از روش های آرام کردن گریه نوزاد، این است که پدر نوزاد خود را در آغوش بگیرد. چرا که اگر مادر این کار را انجام دهد، نوزاد بوی شیر را استشمام میکند و دهان خود را باز میکند و در صورت اطعام نشدن، چرخه معیوب ایجاد میشود که همین باعث گریه طولانیتر نوزاد میشود. به همین دلیل بهتر است که در چنین مواقعی پدر نوزاد خود را در آغوش بگیرد. مطابق با تحقیقات انجمن پزشکان کودک آمریکا، آغوش پدر، زودتر گریه نوزاد را قطع میکند.