یکی از مشکلاتی که معمولا تازه والدها با آن دست و پنجه نرم میکنند، بد خوابی نوزادان و مشکلات خواب شب نوزاد است. برنامه خواب نوزاد مانند برنامه خواب بزرگسالان نیست. در واقع نوزادان مانند بزرگسالان به خواب نمیروند، اما دلیل تفاوت خواب نوزادان با بزرگسالان در چیست؟
نوزادان معمولا با طبع و ذائقه خاص خود به دنیا میآیند. همان طور که در میان افراد بزرگسال ویژگیهای متفاوتی وجود دارد، تفاوتهای فردی در چگونگی خواب نوزادان نیز دیده میشود. اگر میخواهید که بیشتر در مورد برنامه خواب شب نوزاد و مشکلات خواب نوزاد بدانید، با این مقاله از وبسایت مامابیبی همراه باشید.
نوزادان معمولا با شب و روز کاملا معکوس پا به جهان میگذارند. این موجودات کوچک معمولا ساعات بیشتری در روز میخوابند و زمانهای هوشیاری و بیدار بودنشان را برای ساعتهای نیمه شب نگه میدارند. نوزادی که معمولا در طول شب بیدار میشود، بازی میکند، پاهای خود را تکان میدهد، معمولا پدر و مادری خستهتر و کلافهتر خواهد داشت.
تحمل مشکلات خواب در نوزاد و کودکان میتواند برای بزرگسالان بسیار دشوار باشد، چرا که بدن بزرگسالان با بیخوابیهای مداوم در شبهای متوالی سازگار نیست. در ادامه به بررسی مشکلات خواب شب نوزاد و تنظیم برنامه خواب نوزاد میپردازیم.
معمولا یکی از دلایل بیخوابی نوزادان، هماهنگ نبودن ساعت بدنشان با بیست و چهار ساعت شبانه روز است. بدین شکل یک نوزاد هنگام روز معمولا خواب آلوده است، اما هنگام شب سر و حال و بازیگوش است.
یکی دیگر از دلایل بیخوابی کودک، گرسنگی است. اگر کودک به اندازه کافی شیر نخورده باشد، نمیتواند بخوابد و کم خواب و یا بیخواب میشود و برنامه خواب نوزاد به مشکل برمیخورد.
اگر کودک روال خواب منظم و یا به عبارت جدول خواب منظمی نداشته باشد، ممکن است درگیر مشکلات خواب شب نوزاد شود. کودکی که در طی شبانه روز برنامه منظمی ندارد، قطعا خواب منظم و باکیفیتی نیز نخواهد داشت.
تاکتیکهای زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان کم خوابی نوزادان را برطرف کرد و برنامه خواب شب نوزاد را تنظیم کرد. گذشته از لالایی گفتن برای نوزادان و یا تاب دادن آنها روی پا و همچنین تکان دادن آنها روی گهواره، روشهای دیگری نیز برای خواباندن نوزادان وجود دارد.
روشهایی مانند گذاشتن آهنگ برای خواب نوزاد، استفاده از سشوار برای خواب نوزاد، پخش کردن آهنگ های ملایم و لالایی قبل از خواب برای داشتن آرامش بیشتر نوزاد و نهایتا سیر کردن نوزاد میتواند تا حد زیادی بیخوابی نوزاد را درمان کند. ناگفته نماند که پخش کردن صدای سشوار برای نوزادان در دراز مدت نیز عوارضی دارد که در ادامه به آن اشاره شده است.
روشهای زیادی وجود دارند که به عمیق شدن خواب نوزاد کمک میکنند. در واقع با بکارگیری این روشها میتوان کاری کرد که برنامه خواب نوزاد را تنظیم شود. در واقع مشکلات خواب نوزاد را برطرف کرد و خواب شب نوزاد را تنظیم کرد. تکنیکهای عمیق کردن خواب کودک عبارتند از:
شاید فکر کنید که تنظیم برنامه خواب شب نوزاد زیاد منطقی نیست، اما با داشتن برنامه خواب نوزاد میتوانید ساعات خواب و بیداری کودک خود را به مرور تنظیم کنید و مشکلات خواب شب نوزاد را برطرف کنید.
نوزاد شما اگر جای مناسبتر، آرامش بیشتر، شکم سیرتر و راحتی بیشتری داشته باشد، راحتتر به خواب شبانه فرو میرود. بدین منظور کافیست که از قبل برنامهریزی کنید که هنگام خواب کودک در اتاق خوابش حضور داشته باشید تا بتوانید آرامش نسبی فراهم کنید.
هر چقدر سرتان شلوغتر باشد، کمتر میتوانید آمادگی قبل از خواب کودک را فراهم کنید. به همین دلیل نمیتوانید برنامه خواب شب نوزاد را تنظیم کنید. یادتان باشد که نوزادتان به آرامش شما نیاز دارد.
اگر میخواهید که مشکلات خواب نوزادتان رفع شود، باید بتوانید بسیار هوشمندانه عمل کنید و مثلا تمامی علائم خواب آلودگی نوزادتان را تشخیص دهید و متوجه شوید که نوزادتان کی خواب آلوده است و میخواهد بخوابد. بدین ترتیب میتوانید برنامه خواب نوزاد خود را به درستی تنظیم کنید.
مراقب باشید که قبل از خواب شبانه نوزاد، پوشک کودکتان را عوض کنید و حتما سعی کنید که شیر کافی به او بدهید تا احساس سیری کند و خواب شبانه آرامتری را تجربه کنید. پوشاندن لباس راحتی هنگام خواب شب نوزاد را فراموش نکنید.
برای اینکه نوزادتان خواب عمیق و آرامی را تجربه کند، میتوانید قبل از خواب او را به حمام ببرید و بعد از استفاده از شامپو سر و بدن نوزاد و بیرون آمدن از حمام با لوسیون بدن و روغن بدن، کمی بدن نوزادتان را ماساژ دهید. بدین ترتیب مطمئن باشید نوزاد به خواب عمیقی فرو خواهد رفت و به مرور زمان برنامه خواب شب نوزاد تنظیم میشود.