ترک پوستی به موجب تغییرات ناگهانی در بدن مانند بارداری، افزایش وزن و… وجود میآید. ترک های پوستی یا بارداری معمولا در نتیجه کمبود کلاژن در پوست ظاهر میشوند. کلاژن ماده پروتئینی است که به حالت ارتجاعی پوست کمک میکند و کمبود آن در بدن باعث ترک خوردگی پوست و شیارهای بنفش رنگ ناشی از افزایش وزن میشود.
علاوه بر افزایش وزن، عوامل دیگری مانند بدنسازی، میزان بالای استروئید، جراحی کاشت سینه، سندرم مارفان و استفاده از برخی داروها باعث ایجاد ترک های پوستی میشوند. (سندروم مارفان بیماری ژنتیکی است که باعث تضعیف بافت پوست میشود.) میزان بالای استروئید در خون معمولا بر اثر استفاده از داروهای خاص یا ابتلا به برخی از بیماریها به وجود میآید.
ترکهای پوستی رگههای موج داری هستند که در پوست به رنگهای مختلف دیده میشوند. این رگه یا شیارهای موجدار با گذشت زمان از رنگ قرمز به صورتی و بنفش مایل به آبی تغییر رنگ میدهند و کمرنگتر و کوچکتر میشوند.
ترکهای پوستی معمولا در بسیاری از قسمتهای بدن مانند اطراف باسن و رانها، سینهها و بازوها، بالا تنه و شکم به وجود میآیند. افرادی که به مدت طولانی از استروئیدهای خوراکی استفاده میکنند، به دلیل وجود کورتیزول بالا ترکهای پوستی زیادی را تجربه میکنند.
ترک های پوستی معمولا در میان خانمها به ویژه خانمهای باردار شایع است. در دوران حاملگی با بزرگ شدن جنین معمولا پوست شکم کشیده میشود و همچنین تغییرات هورمونی بارداری بافت پوست را بسیار ضعیف میکند و باعث بروز ترکهای پوستی میشود.
این مشکل معمولا هم در مردان و هم در زنانی که مبتلا به چاقی هستند، دیده میشود. البته بدن سازهایی که چربی کمی دارند و ماهیچههایشان با گذشت زمان بزرگ شده است ممکن است دچار عارضه ترک پوستی شوند. ناگفته نماند که نوجوانان نیز در سنین بلوغ دچار ترکهای پوستی میشوند.
به نقل از متخصصین پوست و مو، ترک های پوستی در دوران نوجوانی به خاطر سفتی پوست و همچنین رشد سریع نوجوانان در این دوران ایجاد میشود.
شایعترین علت به وجود آمدن ترکهای پوستی در دوران نوجوانی، افزایش قد و وزن در مدت زمانی بسیار کوتاه است. زمانی که فرد نوجوان به سرعت اضافه وزن پیدا میکند و یا قد میکشد، دچار ترکهای پوستی میشود. در این هنگام رشتههای کلاژن بیشتر از حد معمول کشیده میشوند و فرصت بازسازی پوست را از دست میدهند و باعث بروز ترکهای پوستی میشوند.
البته در بعضی از مواقع ترک های پوستی علل دارویی دارند. استفاده از کورتونهای موضعی و خوراکی باعث نازک شدن پوست و ایجاد این مشکل میشود که معمولا نقاط مختلف بدن را درگیر میکند.
استفاده از کورتونهای موضعی که برای جلوگیری از عرق سوز شدن استفاده میشوند، باعث ترک خوردگی در ناحیه دور سینه، زیر بغل و کشاله ران میشوند، اما مصرف کورتونهای خوراکی باعث ترک خوردگی تمامی نواحی بدن میشود.
به طور کلی ترک خوردگی در افراد به زمینه ژنتیکی آنها بستگی دارد. مثلا ممکن است خانمی در دوران بارداری شکمش بسیار بزرگ شود، اما دچار ترکهای بارداری نشود.
راههای زیادی برای از بین بردن ترک پوستی وجود دارند که عبارتند از:
البته فراموش نشود که برای پیشگیری از ترکهای پوستی، استفاده از کرم ضدترک پیشنهاد میشود که به تجربه، تأثیر آن ثابت شده است.
محصولات ارگانیک زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان به کاهش و یا حتی از بین بردن کامل این مشکل کمک کرد. در واقع استفاده مکرر و منظم از مواد طبیعی خانگی باعث کاهش و از بین رفتن سریع ترک های پوستی میشود.
انواع درمان خانگی ترک پوستی عبارتند از:
به طور کلی ورزشهایی که ناحیه باسن را هدف قرار میدهند برای از بین بردن و کاهش ترکهای پوستی بسیار مؤثرند. با تمرکز بر قسمت باسن و پهلوها میتوانید حرکات اسکوات را انجام داده و تأثیر آن را به مرور بر عضلهها و پوستتان ببینید. البته با ورزشهای لاغری پهلو نیز میتوانید میزان ترکهای پوستی را کاهش دهید.
ورزش کردن معمولا باعث ثابت نگهداشتن وزن شما میشود و همچنین تولید کلاژن در سلولهای پوست را افزایش داده و در بلند مدت باعث از بین رفتن ترکهای پوستی میشود.
ترک پوستی کمر نیز مانند سایر ترکهای پوستی بر اثر افزایش وزن و یا کاهش کلاژن در این ناحیه به وجود میآید. اگر میخواهید از شر ترکها خصوصا ترکهای پوستی کمر خلاص شوید، باید وزن خود را ثابت نگه دارید.
همانطور که میدانید ترکهای پوستی شایعترین عارضه پوستی هستند که معمولا خطری ندارند. اگر با شکل ظاهری آنها مشکلی ندارید، نیاز به درمان نیست. بهترین راه جلوگیری از ترک های پوستی یا ترک بارداری پیشگیری از آن است. با استفاده از انواع کرم ضدترک به خصوص کرم ضد ترک مامابیبی میتوانید کلاژن پوست خود را تأمین کنید و دیگر دچار ترکهای پوستی خصوصا ترکهای بارداری نشوید.