وزارت بهداشت تزریق واکسن را در بدو تولد نوزاد، در ۲ و ۴ ماهگی او، همچنین در ۶، ۱۲ و ۱۸ ماهگی و همین طور در ۴ و ۶ سالگی کودک توصیه میکند. تزریق واکسن ممکن است منجربه ایجاد تب در نوزاد شود که این تب میتواند خفیف یا شدید باشد. واکنشهای ایجاد شده در اثر تزریق واکسن میتواند موضعی یا عمومی باشد. واکنشهای موضعی شامل درد، تورم و قرمزی در محل تزریق است و واکنشهای عمومی شامل خستگی، تحریکپذیری، رنگ پریدگی و تب میشود که چیزی حدود ۱۰ درصد کودکان را شامل میشود. استفاده از تب سنج مناسب و اندازهگیری درجه تب نوزاد، همیشه یکی از دغدغههای اصلی والدین در زمان بروز این واکنشها برای کودک است.
در این مطلب سعی داریم تا به انواع روشهای پایین آوردن تب نوزاد و انواع تب سنج ها مطالبی را ارائه دهیم. شما همچنین میتوانید برای مطالعه بیشتر در این زمینه و جهت آموزش و یادگیری مسائل و راهکارهای مختلف ایجاد شده برای فرزندان خود در زندگی، از مقالههای دیگر وب سایت مامابیبی کمک بگیرید.
تب کودک جزو مسائلی است که والدین را دچار استرس میکند و نشانهای از فعایت نادرست بخشی از بدن کودک است، بنابراین باید بروز تب در فرزندان و سایر علائم ناشی از آن را جدی بگیرید، زیرا همه اینها میتواند نشانهای برای بیماری یا مشکلی خاص در بدن باشد.
شناختن درجه تب نوزاد مسئله کلیدی است. به گفته متخصصین اطفال، ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر، دمای طبیعی بدن نوزادان نیست و نشانه تب است. میانگین دمای طبیعی بدن نوزاد بین ۳۶.۶ درجه تا ۳۷.۲ درجه سانتیگراد است و بر اساس سن کودکان، دماهای زیر میتواند خطرناک باشد:
تب کودک، علت و نحوه درمان آن در پیشگیری از بروز مشکلات و بیماریها در کودک تاثیر بسزایی دارد، همچنین آشنایی با انواع روش های سریع پایین آوردن تب نوزاد در خانه یکی از موارد تاثیرگذار در کاهش دمای بدن نوزاد و بروز مشکلات جدی در اوست. در ادامه مقاله، شما را با انواع روش های خانگی برای کاهش درجه تب نوزاد راهنمایی میکنیم.
فراموش نکنید هر کدام از این روشها که در ادامه به آن میپردازیم، برای مواقع ضروری و در راستای پایین آوردن لحظهای تب کودک بوده و در صورت تداوم یا تشدید آن، بهترین است در اولین فرصت به پزشک اطفال مراجعه کنید.
به محض اینکه تب در کودکتان ایجاد شد، دستمال تمیزی را در آب خیس کرده و آن پارچه مرطوب را بر روی پیشانی نوزاد قرار دهید. این کار را تا زمانی که تب نوزاد از بین برود ادامه دهید. شما همچنین میتوانید مناطقی مانند زیربغل، دست و پا و کشاله ران کودک را مرطوب کنید تا دمای آن کاهش یابد.
نکته: هیچ وقت از آب خیلی سرد یا یخ استفاده نکنید، زیرا ممکن است دمای داخلی بدن افزایش یابد.
حمام نیمهگرم، کودک را شاداب و آرام کرده و به تنظیم دمای بدن او کمک میکند. برای جلوگیری از ایجاد سرماخوردگی در نوزاد بهتر است پس از هر حمام بلافاصله به او لباس بپوشانید. توجه داشته باشید بهتر است همیشه قبل از شستن کودک، دمای آب را بر روی مچ دست خود امتحان کنید تا خیلی سرد و یا گرم نباشد.
گرم نگه داشتن کودک تبدار سبب شده تا او بیقرارتر شده و تب او بالاتر برود. نوزادان به علت اینکه کم عرق میکنند، اگر در محیط گرم قرار گیرند درجه حرارت بدن آنها به طور ناگهانی بالا میرود و ممکن است دچار بیحالی، تشنج و یا حتی مرگ ناگهانی آنها شود.
این مایعات بسته به سن کودک میتواند شامل شیر مادر، شیر خشک یا آب باشد.
برای پایین آوردن درجه تب نوزاد و تنظیم دمای بدن او بهتر است تا پاهای کودک خود را با روغن های گیاهی گرم مانند روغن زیتون و یا روغن بدن نوزاد مامابیبی به آرامی ماساژ دهید.
پس از قرار گرفتن نوزاد در محدوده سنی ۳ تا ۷ ماهگی، دندانهای او شروع به شکاف لثه و جوانه زدن میکنند. این دندانها که در ابتدا در جلوی دهان او رشد میکنند ممکن است با علائمی همراه شده و باعث بیقراری، تحریکپذیری، افزایش جریان بزاق، کاهش اشتها و تمایل او به جویدن اشیاء محکم گردد. یکی دیگر از مهمترین علائم، بالا رفتن دمای بدن کودک و تب است، اما نگران نباشید چون این تب خفیف و کم است.
توجه داشته باشید که در این میان بهتر است درجه تب نوزاد خود را به وسیله تب سنج دیجیتالی اندازه گیری کنید. زیرا چنانچه تب او بالای ۳۸ درجه باشد، نشاندهنده ابتلا او به بیماری است و نمیتوان آن را به رویش دندان نسبت داد. توجه کنید که اگر تب نوزادتان بعد از دو یا سه روز به صورت خود بخودی بهبود نیافت و یا اینکه خوردن و نوشیدن را کامل کنار گذاشت، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.
در صورت مشاهده تب در نوزاد، به سبب رویش دندانهایش بهتر است تا اقدامات زیر را انجام دهید:
تشنج ناشی از تب در کودکان معمولا در اولین روز از بیماری آنها رخ میدهد. داشتن درجه حرارت بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد برای کودکان بین ۶ ماه تا ۵ سال منجر به ایجاد تشنج در آنها میشود. اگرچه که دیدن این تشنج برای کودک امری دردناک است، اما این اختلال بر هوش کودک تاثیر گذار نیست. اکثر تشنجهای ناشی از تب در دوران ۱۲ تا ۱۸ ماهگی اتفاق میافتد که ممکن است به دلایل وجود عفونت، کمبود اکسیژن رسانی به مغز، سوابق خانوادگی، کاهش قند و کلسیم خون، اعتیاد مادر به مواد مخدر و یا به عنوان یک عارضه جانبی در پی تب نوزاد بعد از واکسن او باشد.
تشنج های ناشی از تب کودک در دو نوع ساده و پیچیده طبقه بندی میشود. که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشوید.
در صورت وقوع تشنج کودک، هرچه سریعتر به متخصص اطفال مراجعه کنید.
با توجه به گستردگی برندها در جامعه، بسیاری از والدین برای اندازه گیری درجه تب نوزاد خود به دنبال بهترین برند آن هستند. در بین انواع تب سنج ها، برای اندازهگیری و تشخیص درجه تب نوزاد، بسیاری از متخصصین به علت اندازهگیری دقیق دمای زیر بغل و دهان کودک، تب سنج دیجیتالی را پیشنهاد میکنند، اما در این میان استفاده از هر کدام از تبسنج های موجود در بازار بسته به نیاز کاربر اهمیت ویژهای پیدا میکنند. برای تهیه بهترین برند از این نوع تب سنج کافی است تا از دکتر کودک خود سوال کنید. در ادامه شما را با انواع بعضی از این تب سنج ها بیشتر آشنا میکنیم تا بتوانید بهترین کیفیت از این محصول را خریداری کنید.
تبسنج های نواری و پستانکی: این نوع تبسنجها از دقت بالایی برخوردار نیستند.
تبسنج های جیوهای: یکی از قدیمیترین انواع تبسنجها برای نوزاد، تبسنج جیوهای است. این محصول، به علت احتمال شکستگی آن و وجود ماده مسموم کننده به نام جیوه در آن و به وجود آمدن خطرات احتمالی برای کودک، پیشنهاد نمیشود.
تبسنج دهانی: تبسنجهای دهانی یکی از انواع تبسنجهای دیجیتالی و نوع ارزان قیمت آن است و بیشتر برای کودکان شیرخوار کوچک زیر سه ماه توصیه میشود.
تبسنج دیجیتالی گوش: این دماسنج با اشعه مادون قرمز، حرارت داخل مجرای گوش را اندازهگیری میکند. این محصول سریعتر و دقیقتر دمای بدن را نمایش میدهد و بیش از دماسنجهای دهانی و مقعدی برای کودکان توصیه میشود. به دلیل کوچکی مجرای گوش، استفاده از این تب سنج دیجیتالی برای نوزادان زیر ۶ ماه توصیه نمیشود.
این نکته را فراموش نکنید که پس از خرید تب سنج دیجیتالی برای گرفتن درجه تب نوزاد خود، این محصول را قبل از استفاده و همچنین پس از استفاده از آن، باید آن را با آب سرد و صابون بشویید و خشک کنید. البته برای تبسنجهای داخل گوش به علت داشتن سری یکبار مصرف، انجام این کار نیاز نیست چون آب، باعث آسیب رساندن به آن میشود.
اکثر تب سنج های نوزاد بازه وسیعی از دما را اندازه میگیرند. دقت اندازهگیری تبسنجها و توجه به بازه اندازهگیری دما توسط این تبسنجها، از جمله مواردی هستند که در هنگام خرید تب سنج نوزاد برای سنجش درجه تب نوزاد توسط والدین دارای اهمیت است. به عبارتی هرچه دقت این محصول بیشتر باشد به طبع، قیمت آن نیز افزایش مییابد. از آنجایی که این کالا به صورت قیمتهای متنوع در بازار موجود است، هر فردی با توجه به توان اقتصادی خود میتواند این محصول کاربردی را تهیه نماید.