گل مژه در کودکان یا هوردئولوم یک برجستگی کوچک، قرمز و دردناک است که عموما در نزدیکی لبه پلک ایجاد میشود و شبیه به جوش است. گلمژه یکی از بیماریهای شایع چشم است و میتواند افراد را در سنین مختلف گرفتار کند. گل مژهها اغلب پر از چرک و عفونت اند و معمولا در خارج پلک شکل میگیرند. در واقع میتوان گفت که گلمژه التهاب غده چربی است که عفونت باکتریایی باعث ایجاد آن میشود. تماس دست آلوده با چشم و التهاب لبه پلک، از عوامل مهمی ایجاد این عارضه است.
در ادامه این متن علائم گل مژه، انواع گل مژه، درمان دارویی و درمان های خانگی گلمژه را پوشش خواهیم داد.
اساسا دو نوع گل مژه در کودکان به نامهای هوردئولوم و شالازیون وجود دارد که علت بروز هر کدام از این دو نوع متفاوت بوده و درمان آنها با یکدیگر متفاوت است. در نوع گل مژه هوردئولوم، یکی از غدد عرقی که در گوشه چشم و مژهها قرار گرفته یا یکی از غدد چربی که در پایینترین قسمت مژهها قرار دارد مسدود میشود و نوع شالازیون آن، در نتیجه انسداد غده میبومین به وجود میآید.
گلمژه در کودکان نیز از نظر مکان به صورت داخلی و خارجی است. گل مژه خارجی لکهای در پایه مژه و گل مژه داخلی، لکهای در داخل یکی از غدد چربی کوچک پلک است و در چندین مکان مانند پلک بالا، پلک پایین، درون و زیر یک پلک میتواند ایجاد شود.
برای درمان گل مژه داخلی کودکان، بهتر است به دکتر چشم پزشک مراجعه کنید. اما انواع خارج آن را میتوانید در خانه درمان کنید. اما دقت کنید که روند درمان تا بهبودی نباید بیشتر از یک هفته ادامه پیدا کند در غیر این صورت خطرساز میشود.
گل مژه در کودکان اغلب بدون هیچ درمانی رفع میشود. اما اغلب استفاده از انواع روشهای خانگی به عنوان یک راه مناسب برای درمان آن به کار میرود. به همین منظور در ادامه روشهایی موثر را برای درمان معرفی میکنیم.
قرار دادن کمپرس گرم بر روی ناحیه چشم آسیب دیده، سبب افزایش گردش خون میشود و احتمال تخلیه چرک را افزایش میدهد. همچنین به کاهش درد، ورم و پف چشمها نیز کمک میکند.
چای سبز دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بوده و به کاهش درد و التهاب ناشی از گل مژه کمک خواهد کرد. همچنین اسید تانیک موجود در آن به جلوگیری ازعفونت کمک کرده و در نتیجه سبب التیام سریع خواهد شد.
برای بهبودی کافیست تا یک کیسه چای سبز برداشته و برای چند دقیقه داخل آب گرم قرار دهید. سپس آب اضافی آن را گرفته و چای کیسهای مرطوب را بر روی چشمان بسته خود قرار دهید. در حدود ۵ تا ۷ دقیقه نگه دارید. این عمل را چند بار در روز انجام دهید تا وقتی که گل مژه به همراه درد و تورم کاهش پیدا کند.
برای درمان گل مژه در کودکان به آب جوشیده مقداری نمک بیافزاید. حولهای را در این مخلوط قرار داده و بر روی چشمان خود قرار دهید.
برای درمان گل مژه داخل چشم، مقداری از ژل آلوئه ورا را خارج نموده و بر روی آن قرار دهید. کافی است ۲ الی ۳ بار در روز این روش را تکرار کنید.
برای درمان گلمژه چشم کافی است تکهای از آهن یا طلا را بر روی پلک خود قرار دهید.
میتوانید برای درمان گل مژه، ناحیه مورد نظر را با کمک یک دستمال مرطوب ماساژ دهید تا تخلیه چشم راحتتر صورت گیرد. پس از تخلیه گل مژه، محل را تمیز نگه دارید و از دست زدن به چشم خودداری کنید.
گل مژه، این عارضه چشمی میتواند برای هرکسی اتفاق بیفتد و خطرساز باشد و بر روی یک چشم یا هر دو چشم ایجاد شود. در اینجا و در پاسخ به سوال اینکه طول درمان گل مژه سفت شده در کودکان و بزرگسالان چقدر طول میکشد باید گفت که این عارضه معمولا دو تا پنج روز و گاهی تا یک هفته بیشتر طول نمیکشد و در طی این مدت خود به خود کوچکتر شده و از بین میرود. از این رو پزشک اغلب نیازی به تجویز دارو نمیبیند اما در صورت صلاح دید و در خلال انجام مراقبتهای بهداشتی، برای درمان گلمژه آنتی بیوتیک تجویز میشود که به عنوان داروی گل مژه در داروخانه موجود است.
برخی از چشم پزشکان، خواب ناکافی و استرس را یکی از علت های ایجاد گل مژه میدانند. چون استرس میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند و این موضوع باعث میشود بدن در برابر عفونت مستعدتر شود. ممکن است پس از اینکه دچار گلمژه شدید، قرمزی و احساس درد را در نزدیکی پلک خود احساس کنید. همچنین علائم دیگری نظیر درد و ورم چشم، افزایش تولید اشک، پوسته شدن اطراف پلک، احساس اینکه چیزی در چشمتان وجود دارد، خارش و سوزش را احساس کنید.
انجام برخی کارها در این مدت میتواند باعث تشدید عفونت یا انتقال آن به سایر نقاط شود، به همین دلیل لازم است تا از انجا برخی از موارد بپرهیزیم. این عوامل عبارتند است از:
هنگامی که گلمژه دارید، از وسایل آرایش چشم استفاده نکنید. این کار علاوه بر آلوده کردن وسایل آرایشی، میتواند عفونت را تشدید کند و باعث انتقال آن به چشم دیگر شود.
استفاده از لوازم آرایش تاریخ گذشته، میتواند باعث انتقال بیماری به چشمانتان شود. وسایل آرایش باید شخصی باشد، بنابراین هرگز آنها را مخصوصا انواعی که مخصوص چشم هستند را به دیگران ندهید. علاوه بر این، هر شب قبل از خواب آرایش را از روی صورتتان با موادی غیر محرک بشویید.
گلمژه در کودکان و بزرگسالان واگیردار نیست، اما ممکن است از یک چشم به چشم دیگر سرایت کند. بنابراین زمانی که گل مژه دارید، حتما دستانتان را بشویید تا احتمال انتقال آلودگی به چشم دیگر کاهش پیدا کند.
هنگامی که گل مژه دارید، بهتر است تا از لنز استفاده نکرده و به جای آن از عینک استفاده کنید چون احتمال آلودگی لنز وجود دارد.
حال که در این مقاله از وب سایت مامابیبی با عارضه گل مژه و راه های بهبود آن آشنا شدید، میتوانید با مراجعه به وبلاگ این وب سایت با سایر نکات آموزشی برای کودکان و نوزادان دلبند خود آشنا شوید.