اگر نوزاد تازه متولد شده دارید و جز مادران شیرده هستید، حتما به دنبال کسب اطلاعات در مورد شیردهی نوزاد تازه متولد شده و همچنین شیردهی در بارداری و بایدها و نبایدهای آن هستید. مطمئنا دغدغه این را دارید که نوزادتان در شرایطی امن و سالم رشد کرده و دوران شیرخوارگی مفیدی داشته باشد.
به منظور کسب اطلاعات در مورد شیر دهی نوزاد و موارد مهم آن، با ما در وبسایت برند محصولات بهداشتی مادر و نوزاد مامابیبی همراه باشید تا اطلاعات مفیدی شامل ساعات شیردهی به نوزاد، نحوه شیردهی و بایدها و نبایدهای آن، نوزاد هر چند ساعت باید شیر بخورد، رژیم غذایی در دوران شیردهی، سوتین شیردهی، قرص شیردهی، لاغری در شیردهی، عوارض قرص شیردهی، مزایای شیردهی، واکسن کرونا در شیردهی، خواب نوزاد، کرونا در شیردهی، سرماخوردگی در شیردهی، رژیم شیردهی و مواردی از این دست را در اختیار شما قرار دهیم.
احتمالا یکی از پرسشهای مهم حین شیر دهی نوزاد این است که ساعات شیردهی نوزاد چگونه باید باشد و یا اینکه یک نوزاد تازه متولد شده هر چند ساعت باید شیر بخورد؟ برای جواب دادن به این پرسش باید بگوییم که یک نوزاد در شبانه روز باید هر دو ساعت یکبار شیر بخورد.
از آنجایی که معده نوزاد بسیار کوچک است و حجم کمی دارد، توانایی جای دادن حجم زیادی از شیر را ندارد. به همین دلیل شیردهی نوزاد در شب، باید متناوبا و هر دو ساعت یکبار تکرار شود تا کودک گرسنه نماند. البته از تعداد تعویض پوشک بچه نیز میتوانید متوجه شوید که میزان شیر دهی کودکتان مناسب است یا خیر.
از آنجایی که نوزادان معمولا در روزهای اولیه تولد خود، شب و روز را به درستی تشخیص نمیدهند و بیشتر در شب بیدار میمانند و روزها میخوابند، بهتر است که تعداد دفعات شیر دادن در خواب را مشخص کنیم. به طور کلی کودکی که خواب است، باید هر سه یا چهار ساعت شیر بخورد. حتی اگر خواب است، باید بیدارش کنید و شیر دهی را انجام دهید.
به منظور راحتی و امنیت نوزاد بهتر است که (Breastfeeding) شیردهی به انگلیسی به صورت نشسته انجام شود. اگر کودک را به صورت نشسته و نیم خیز بغل کنید و به پهلو بخوابانید و سپس به او شیر دهید، در بهترین حالت شیر دهی قرار دارید. البته میتوانید به صورت خوابیده نیز به کودک شیر دهید. در این صورت برای جلوگیری از خفگی و پریدن شیر در گلوی نوزاد، بهتر است که زیر تنه نوزاد یک بالش شیردهی کوچک قرار دهید.
در کلینیک شیردهی تمامی آموزش های لازم به مادر اعم از اهمیت شیر مادر، نحوه شیردهی و پوزیشن های صحیح شیردهی، دوشیدن شیر و… داده میشود.
برخی از نوزادان ممکن است در روزهای اولیه تولد شیر زیادی بنوشند که این در پارهای از موارد باعث نگرانی و استرس مادران شیرده میشود. همانطور که میدانید الگوی شیر خوردن نوزادان نسبت به یکدیگر کاملا متفاوت است. در واقع ممکن است که یک نوزاد شیر زیادی بخورد و دیگری حتی تمایلی به شیر خوردن نداشته باشد. البته از آنجایی که معده نوزاد بسیار کوچک است این حالت کاملا طبیعی است.
یک نوزاد دو ماهه بر حسب نیاز باید هر دو الی سه ساعت یکبار شیر بخورد. البته بعضی از نوزادان این زمان را به یک ساعت تا یک ساعت و نیم کاهش میدهند. در هر صورت کاملا طبیعی است که نوزاد به دفعات زیاد شیر بخورد.
مادرانی که نوزاد تازه متولد شده دارند و دوران شیر دهی به نوزاد را سپری میکنند، باید به سلامت جسم و روان خود توجه ویژهای کنند. از آنجایی که بعد از بارداری بدن کاملا ضعیف شده و در حال تمدد انرژی و ترمیم سلولی است، لذا در این دوران باید به تغذیه مادر توجه ویژه شود. خوردن مکملهای غذایی، مواد پروتئینی فراوان، انواع ویتامین، سبزیجات و البته کربوهیدراتها در این دوران بسیار مهم هستند.
خوردن شیر در دوران شیر دهی توسط بعضی از پزشکان تجویز و توسط بعضی دیگر رد میشود. اگر کودکی دارید که به کولیت نوزادی مبتلاست و همیشه دل پیچه و دل درد دارد، بهتر است که در یک مقطع مشخص از خوردن لبنیات و شیر پرهیز کنید.
مطابق با تحقیقات ارائه شده، خوردن نوشابه در دوران شیر دهی توصیه نمیشود. چرا که مصرف زیاد مواد قندی باعث افزایش میزان گلوکز در شیر نوزاد شده و وارد شدن حجم زیادی از شکر به بدن نوزاد در دوران نوزادی، باعث کاهش رشد مغز در نوزادان میشود. همچنین مصرف زیاد نوشابه باعث توقف پروسه لاغری در شیردهی میشود.
اسفناجی منبعی غنی از آهن است و مصرف زیاد آن در دوران شیر دهی باعث افزایش آهن در خون و همچنین افزایش شیر مادر میشود. اگر دچار ریزش مو در شیردهی هستید، نیز مصرف اسفناج در این دوران میتواند کمککننده باشد.
بسیاری از نوزادان به دلایل متعددی از خوردن شیر امتناع میکنند. کوچک بودن سر سینه مادر، ابتلا به زردی، مبتلا به مشکلات شکاف کام، سندرم داون، کودکان کم وزن و نارس و…
در این شرایط باید با صلاحدید پزشک، دستورالعملهای شیر دهی به مادر ارائه شود. البته در بعضی شرایط ممکن است که کودک به صورت تزریقی تغذیه شود.
مطابق با گفته متخصصین، بهترین زمان از شیر گرفتن نوزاد، حدود بیست و چهار ماهگی است. البته تعدادی از متخصصین بر سر این مسأله تفاوت نظر دارند. آنها معتقدند که مدت زمان شیردهی به نوزاد باید یک سال باشد، نه بیشتر و نه کمتر.
بسیاری از مادران دوست دارند که تفاوت سنی فرزندانشان زیاد نباشد، به همین دلیل در دوران شیر دهی اقدام به باردار شدن میکنند. از آنجایی که معمولا مادران شیرده پریود نمیشوند، زمان مشخصی برای تخمکگذاری ندارند، به همین دلیل بهتر است برای تعیین تاریخ دقیق تخمکگذاری و زمان مناسب برای بارداری به پزشک متخصص مراجعه کرد.
اگر به صورت ناخواسته درگیر بارداری حین شیردهی شدید، توجه کنید که میزان شیرتان کاهش پیدا میکند. البته درد در ناحیه زیر شکم و حالت تهوع و ضعف از علائم بارداری در شیردهی است.
اگر به باردار شدن خود در حین شیر دهی شک دارید، می توانید با انجام یک تست ساده بتا، بارداری یا عدم بارداری خود را مشخص کنید.
اگر جز کسانی هستید که در دوران شیردهی به نوزاد پریود میشوید، تشخیص بارداری یا عدم بارداریتان ساده است، اما اگر جز افرادی باشید که در این دوران پریود نمیشوید، باید با انجام آزمایش متوجه بارداری خود شوید.
اگر تست بارداری حین شیر دهی مثبت شد و سوالی مانند “کیا در زمان شیردهی باردار شدن” را به مراتب در اینترنت سرچ کردهاید، اصلا نگران نباشید، چرا که میتوانید کودک شیرخوار خود را تا متولد شدن نوزاد جدیدتان شیر دهید. البته بعضی از نوزادان به این شرایط واکنش نشان میدهند. بالا آوردن نوزاد، امتناع از شیرخوردن، بیقراری و… از عوارض بارداری حین شیردهی است.
اکثر مادران در دوران شیر دهی دچار ضعف و لاغری میشوند. برای جلوگیری از ضعف در این دوران خوردن مواد مغذی، پروتئینها و ویتامین الزامی است. ضعف مادر در این دوران، اثر مستقیم روی مقدار شیر مادر دارد که البته با مصرف قرص شیر دهی قابل جبران و افزایش است. اگر مادر شیرده دچار کمبود مواد مغذی شود، ریزش مو در شیردهی را تجربه خواهد کرد. البته در پارهای از موارد عوارض قرص شیردهی ممکن است باعث کم شدن شیر مادر شود.